sa konferencije poručeno da "Liban nije usamljen u ova strašna vremena"

Donatori odlučili da pošalju pomoć direktno stanovništvu Libanu radi sprečavanja zloupotreba

Oni su obećali pomoć za "vjerodostojnu i nezavisnu" istragu ovonedjeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovođenjem reformi koje traže libanski demonstranti

6246 pregleda 0 komentar(a)
Bejrut nakon ekpslozije, Foto: Beta/AP
Bejrut nakon ekpslozije, Foto: Beta/AP

Više od 30 učesnika međunarodne donatorske konferencije za Liban postiglo je dogovor da pomoć bude upućena direktno stanovništvu radi sprečavanja vlasti da zloupotrebe sredstva.

"Učesnici su se složili da njihova pomoć treba da bude koordinisana pod okriljem UN i dostavljena direktno libanskom narodu, uz maksimalnu efikasnost i transparentnost", navodi se u zajedničkoj izjavi sa konferencije, prenosi Frans pres.

Oni su obećali pomoć za "vjerodostojnu i nezavisnu" istragu ovonedjeljne eksplozije u Bejrutu, a podršku za oporavak Libana uslovili su sprovođenjem reformi koje traže libanski demonstranti, prenosi Asošiejted pres.

Današnju donatorsku konferenciju održanu putem video veze organizovali su Francuska i Ujedinjene nacije radi slanja hitne pomoći Libanu.

Učesnici konferencije naveli su u zajedničkoj izjavi i da "Liban nije usamljen u ova strašna vremena".

Liban, poznat po korupciji i zloupotrebi javnih sredstava i nevidljivim infrastrukturnim projektima, navodi AP, pogođen je jakom eksplozijom oko 2.750 tona amonijum nitrata uskladištenog u bejrutskoj luci koja je razorila dio grada. U eksploziji u utorak uveče poginulo je najmanje 160 ljudi, a povrijeđeno je oko 6.000.

Eksplozija je izazvala dodatan gnjev građana Libana koji dugo optužuju vlasti za korupciju i nemar.

Poslije jučerašnjih sukoba demonstranata i policije u Bejrutu, premijer Libana Hasan Diab najavio je da će predložiti održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora.

Večeras su izbili novi sukobi policije i demonstranata.

Preporučujemo za Vas