Libanski kabinet pod pritiskom dok ministri odlaze, gnijev raste zbog eksplozije u Bejrutu

Ministarska pravde dala ostavku, pozivajući se na nedavnu katastrofalnu eksploziju u bejrutskoj luci

4364 pregleda 2 komentar(a)
Klaud Najm na sastanku sa japanskim zvaničnikom, Foto: Rojters
Klaud Najm na sastanku sa japanskim zvaničnikom, Foto: Rojters

Libanska ministarka pravde, Marija Klaud Najm, izjavila je jutros da je podnijela ostavku na tu poziciju, pozivajući se na nedavnu katastrofalnu eksploziju u bejrutskoj luci, prenosi Rojters.

Prošle nedjelje je u detonaciji više od 2.000 tona amonijum nitrata, koji se nalazio u skladištu luke Bejrut, poginulo 158 ljudi, povrijeđeno više od 6.000 ljudi, a uništen je i dio mediteranskog grada.

Libanci su pozvali na proteste kako bi zahtijevali da predsjednik Mišel Aun odstupi poslije masovne eksplozije koja je pokrenula antivladine proteste, kao i ostavke nekoliko ministara.

Premijer Hasan Diab rekao je u subotu da će zatražiti prijevremene parlamentarne izbore. Aun je ranije rekao da se eksplozivni materijal godinama bezbjedno čuvao u luci. Kasnije je rekao da će istraga razmotriti da li je uzrok spoljno uplitanje, ili su u pitanju nemar ili nesreća.

Protivladini protesti u posljednja dva dana najveći su od oktobra kada su demonstranti izašli na ulice zbog ekonomske krize ukorijenjene u korupciji, otpadu i lošem upravljanju. Demonstranti su optužili političku elitu da iskorištava državne resurse u svoju korist.

Hitna međunarodna donatorska konferencija u nedjelju je prikupila obećanja u vrijednosti od skoro 253 miliona eura (298 miliona dolara) za trenutnu humanitarnu pomoć Libanu.

Bonus video: