Jemen: Sukobi pobunjenika i provladinih snaga 12 ubijenih, preko 130 ranjenih

3 komentar(a)
Aden, Foto: Reuters
Aden, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.01.2018. 09:22h

Dvanaest ljudi je ubijeno a preko 130 ranjeno u sukobima između separatista i provladinih snaga u Adenu na jugu Jemena, gdje je sada sjedište vlade, javila je danas jemenska državna novniska agencija.

Sukobi u Adenu izbili su juče kada je istekao ultimatum koji su separatisti dali vladi da podnese ostavku.

Kriza koja je izbila juče između separatista i vlade predsednika Abd Rabo Mansura Hadija uvela je novu dimenziju u trogodišnji sukob u toj zemlji između snaga koje podržavaju vladu i Hutu pobunjenika.

Separatisti su ranije bili povezani s Hadijevom vladom, ali situacija je počela da se zateže u aprilu prošle godine kada je Hadi otpustio bivšeg guvernera Adena Ajdarusa al Zubaidija. Zubaidi je mjesec dana kasnije formirao Tranzicioni savjet juga, paralelnu vlast u kojoj dominiraju secesionisti.

Savjet je prošle nedjelje dao ultimatum Hadiju, zatraživši odlazak premijera i promjene u vladi zbog navoda o koprupcii i zaprijetio da će ukoliko se to ne desi organizovati proteste u Adenu. Ultimatum je istekao u nedjelju ujutru i sukobi su izbili širom grada između separatističkih snga i vladinih jedinica.

Separatiste podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati, ključni partner u arapskoj koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja podržava međunarodnu priznatu jemensku vladu u ratu od 2015. godine protiv Huti pobunjenika.

Međunarodna nevladina organizacija Oksfam saopštila je danas da je zbog nasilja primorana da zatvori svoje kancelarije u Adenu i gradu Taizu.

Bonus video: