Brazilska savezna država želi da proizvodi rusku vakcinu

Saopštenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u kapacitete toga instituta za proizvodnju velikih količina nove vakcine

1552 pregleda 0 komentar(a)
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: AP
Ruski predsjednik Vladimir Putin, Foto: AP

Brazilska savezna država Parana u pregovorima je za proizvodnju ruske vakcine za Kovid-19 uprkos tome što za nju nisu sprovedena masovna testiranja, ali zasad nije jasno hoće li tamošnji istraživački institut dobiti potrebno regulatorno odobrenje u Brazilu.

Saopštenje paranskog Tehnološkog instituta Tecpar iznenadilo je brazilske regulatore i zdravstvene stručnjake, a neki su izrazili i sumnju u kapacitete toga instituta za proizvodnju velikih količina nove vakcine.

Paranska vlada kazala je u saopštenje da će se guverner Ratinjo Žunior u srijedu sastati s ruskim ambasadorom u Brazilu kako bi razgovarali o uslovima sporazuma, prenosi Hina..

S najvećim brojem oboljelih od koronavirusa van Sjedinjenih Država, Brazil je postao središte za masovna klinička testiranja potencijalnih vakcina. Brazilski zvaničnici su obećali da će u roku od godinu dana početi da se proizvodi britanska i kineska vakcina, ali stručnjaci upozoravaju da će za to možda biti potrebno i dvostruko duže vrijeme.

Bonus video: