Bajden i Haris prvi put zajedno: Ovi izbori su bitka za dušu Amerike

"Ovo je ozbiljan trenutak za Sjedinjene Države. Izbor koji donesemo u novembru odlučiće sudbinu SAD-a za dugo, dugo vrijeme", rekao je Bajden

2997 pregleda 2 komentar(a)
Džo Bajden i Kamala Haris, Foto: AP Photo
Džo Bajden i Kamala Haris, Foto: AP Photo

Demokratski kandidat za američkog predsjednika Džo Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsjednicu Kamala Haris u srijedu su se prvi put zajedno obratili javnosti, poručivši kako su izbori u novembru "bitka za dušu" Sjedinjenih Država.

"Ovo je ozbiljan trenutak za Sjedinjene Države. Izbor koji donesemo u novembru odlučiće sudbinu SAD-a za dugo, dugo vrijeme", rekao je Bajden u govoru u Vilmingtonu u saveznoj državi Delaver čiji je bio predstavnik u Kongresu.

"Ovo je bitka za dušu naše države - ko smo kao nacija, za što se zalažemo i što želimo biti", dodao je demokratski kandidat u govoru čiji je naglasak bio na radnim mjestima i pitanjima klimatskih promjena i međurasne napetosti.

Za aktualnog republikanskog predsjednika Donalda Trampa kazao je da ima rasističku retoriku koja produbljuje razdor između Amerikanaca, naglasivši da je u srijedu treća godišnjica nasilja u Šarlotsvilu kad su se ljevičarski demonstranti sukobili s neonacistima, pri čemu je poginula jedna osoba.

Taj događaj, koji je podsjećao na "Hitlerovu Njemačku", bio je "poziv na buđenje za sve američke stanovnike", rekao je Bajden, osudivši tadašnju izjavu Trampa da je na skupu bilo "dobrih ljudi s obje strane", prenosi Hina.

Svoju kandidatkinju za potpredsjednicu Kamalu Haris opisao je kao "pametnu, strogu, iskusnu i kao dokazanog borca".

"Zna kako upravljati i donositi teške odluke", a u svojoj dosadašnjoj karijeri pokazala se nepopustljiva prema bankama, naftnim korporacijama i oružanim lobijima, tvrdi bivši potpredsjednik u dva mandata Baraka Obame.

Povezani članci

13. Avgust 2020.

Bajdenov kec iz rukava

Haris, prva Afroamerikanka i osoba indijskog porijekla koja je nominovana za potpredsjednicu SAD-a, poručila je kako je u novembru "na kocki" sve do čega je Amerikancima stalo: "ekonomija, zdravlje, djeca, vrsta države u kojoj žive".

Istakla je da je koronavirus pogodio sve zemlje svijeta, no da je razlog zašto je SAD najpogođeniji njegov predsjednik koji je "umanjio ozbiljnost situacije", "ne sluša stručnjake" i "vjeruje čudotvornim lijekovima s Fox Newsa".

"Amerika vapi za vođstvom"

"Amerika vapi za vođstvom, a imamo predsjednika koji mari više za sebe nego za one koji su ga birali i time pogoršava svaki izazov pred nama", dodala je 55-godišnja Haris koja Trampa optužuje i za "najgoru ekonomsku krizu od Velike depresije".

"Za 83 dana imamo šansu birati bolju budućnost za našu državu", zaključila je bivša državna tužiteljka i senatorka iz Kalifornije koju se smatra pragmatičnom i umjerenom političarkom, ali i često kritikuje zbog politika tokom funkcije tužiteljke.

Haris je na debatama tokom demokratskih predizbora bila među najžešćim Bajdenovim kritičarima, iako je ranije blisko sarađivala s Bajdenovim pokojnim sinom Boom, preminulim 2015. godine, koji je bio tužilac savezne države Delaver.

Tramp je ranije rekao kako je iznenađen Bajdenovom odlukom da nju izabere za svoju potpredsjednicu budući da je prema njemu ranije pokazivala krajnje nepoštovanje.

″To me iznenadilo jer se prema Džou Bajdenu odnosila gore nego čak i Pokahontas. Pokazala je velik manjak poštovanja prema Džou Bajdenu, a teško je odabrati nekoga tko je tako neumjesan", izjavio je Tramp, aludirajući na demokratsku senatorku Elizabet Voren koju je ranije nazvao 'Pokahontas' jer je jednom prilikom lažno navela da ima indijanske korijene.

Bonus video: