Pompeo: Izbori u Bjeloruiji nijesu bili slobodni

Prema ocjeni šefa poljske diplomatije, koja predlaže ponavljanje izbora, ako bi se izbori ponovo organizovali trebalo bi riješiti ko će ih organizovati, ko nadzirati

4469 pregleda 3 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Šef američkog Stejt departmenta Majk Pompeo izjavio je danas u Varšavi da predsjednički izbori u Bjelorusiji prethodnog vikenda nijesu bili ni slobodni ni fer, a da je tokom svoje evropske turneje u Pragu, Ljubljani, Beču i sada u Varšavi razmatrao sa partnerima kako da se dođe do zajedničkog cilja - da bjeloruski narod bude slobodan.

"Ti izbori nisu bili ni slobodni ni fer. U stalnom smo kontaktu sa evropskim partnerima. Bio sam u četiri prijestonice i svaka želi da pomogne bjeloruskom narodu da bude slobodan. Ti ljudi žele pravo da izaberu svoje političare. Apelujemo na bjeloruske vlasti da započnu dijalog sa civilnim društvom", kazao je američki državni sekretar Majk Pompeo na konferenciji za novinare sa šefom poljske diplomatije Jacekom Čaputovičom

Poljski ministar spoljnih poslova naglasio je posebno da Poljska kao susjed poštuje suverenitet i nezavisnost Bjelorusije ali da bi logičan korak bio da se izbori ponove kada je već utvrđeno da su namješteni.

"Donijete su odluke u EU o sankcijama protiv lica koja su lažirala u tim izborima i koja su primenjivala represiju. Odlučili smo da izbjegnemo sankcije koje bi ostavile posljedice na bjeloruske građane. Pored negativnog, sankcija, moramo i da pomognemo građanima u Bjelorusiji", kazao je Čaputovič. Pomenuo je da je Poljska izdvojila oko 12 miliona eura za podršku uhapšenima i nezavisnim medijima i dodao da ako ponovo budu represije protiv mladih, protiv Bjelorusa, ako budu prinuđeni da emigriraju da ih Poljska neće ostaviti na cjedilu.

Prema ocjeni šefa poljske diplomatije, koja predlaže ponavljanje izbora, ako bi se izbori ponovo organizovali trebalo bi riješiti ko će ih organizovati, ko nadzirati.

"Želeli bi da bjeloruske vlasti udju u dijalog sa civilnim društvom koje protestuje i da nađu formulu za prelazni period", kazao je Čaputovič.

Glavni povod za posetu Pompea Varšavi bilo je potpisivanje EDCA sporazuma o pojačanoj vojnoj saradnji SAD i Poljske koji omogućava razmještanje još oko 1.000 američkih vojnika u Poljskoj pored 4.500 koji su već tu na osnovu bilateralnih sporazuma ili u okviru jačanja istočnog krila NATO. "Broj vojnika jeste važan ali svijet je otišao napred. Razgovarali smo i o sajber bezbjednosti", kazao je Pompeo.

Ministar Čaputovič na pitanja američkih novinara nastojao je da naglasi da je za SAD isto kao i za Poljsku važno da američki vojnici budu tu, na istočnom krilu NATO iz prostog razloga što su tu bliže Rusiji.

"Prisustvo u Poljskoj ima veći značaj kada se radi o zastrašivanju i odbrani od potencijalnog agresora jer smo mi bliže agresoru. Smatramo da je njihovo prisustvo važno za našu bezbjednost. To nema veze sa redukcijom u Njemačkoj. Dobro bi bilo da budu na oba mjesta ali razumijemo finansijske i političke okolnosti u SAD", rekao je Čaputovič.

Majk Pompeo pozdravio je danas u Varšavi sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata a kritikovao Francusku i Veliku Britaniju što u Ujedinjenim nacijama ne nastoje, kao zemlje Persijskog zaliva i SAD, da se produži embargo na isporuke oružja Iranu.

"To da Kina i Rusija žele da prodaju oružje Iranu, to za nas nije iznenađenje. Šteta što Francuska i Velika Britanija nijesu podržale države Persijskog zaliva i regiona. Žalim što se cijeli svijet ne udruži protiv tog najvećeg sponzora terorizma na svijetu. Nastojaćemo da svi razumiju da nikome nije u interesu da se taj embargo ugasi", rekao je Pompeo.

Dvojica ministara razgovarali su i o energetskoj bezbjednosti i mogućnosti saradnje u oblasti nuklearne energetike pošto Poljska želi da izgradi svoju nuklearnu elektranu, a takođe i o bezbjednosti 5G mreže od mogućih zloupotreba preko kineskih tehnologija.

Pompeo se danas u Varšavi sreo i sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom sa kojim je razgovarao isključivo o Bjelorusiji i premijerom Mateušom Moravjeckim.

Bonus video: