Libanski predsjednik: Istraga o eksploziji u Bejrutu je složena i neće biti brzo završena

Mnogi Libanci žele da se istraga spovede bez učestvovanja njihove vlade, strahujući da političke frakcije, ozloglašene zbog korupcije, neće dozvoliti da se objelodane detalji koji im nanose štetu

3219 pregleda 1 komentar(a)
U eksploziji poginulo 180 osoba, Foto: Beta/AP
U eksploziji poginulo 180 osoba, Foto: Beta/AP

Libanski predsjednik, Mišel Aun, izjavio je da je istraga o razornoj eksploziji u Bejrutu ''veoma složena" i da neće biti brzo završena.

Odgovarajući na zahtjeve da podnese ostavku, Aun je, u svom prvom razgovoru za strane medije od 4. avgusta, je za francusku TV stanicu BFMTV rekao da je to bilo "nemoguće", jer bi to dovelo do vakuuma vlasti. Intervju je emitovan kasno sinoć.

Još se ne zna šta je uzrok požara koji je detonirao gotovo 3.000 tona amonijum nitrata u glavnoj luci Libana.

Poslije eksplozije pojavili su se dokumenti koji pokazuju da su najviši libanski rukovodioci i bezbjednosni zvaničnici znali da su opasne hemikalije bile uskladištene u luci godinama.

U eksploziji je poginulo 180, a ranjeno više od 6 000 ljudi, dok se najmanje 30 još uvek vode kao nestali.

Aoun je rekao da je istraga podijeljena na tri dijela. Prvi ima za cilj da utvrdi okolnosti u vezi amonijum nitrata, drugi odakle je došao i ko ga je donio i treći ko je bio odgovoran za rukovanje i obezbjeđivanje.

"Bili smo odlučni da brzo dođemo do zaključaka, ali smo otkrili da su ta pitanja vrlo složena i da treba vremena'', rekao je Aun.

Upitan o tome koje su mjere preduzele kad je u julu saznao za eksploziv, Aun je rekao da su mu informacije došle "vrlo kasno", ali da je njegov vojni savjetnik bio uvjeren da oni koji su bili direktno odgovorni rješavaju stvar.

Aun je rekao da u istrazi pomažu FBI i Francuska, jer oni imaju više mogućnosti i sposobnost da saznaju detalje o zaplijeni amonijum nitrata.

Aun, koga podržava Hezbolaha, rekao je da je zatražio satelitske snimke kako bi utvrdio da li je došlo do vazdušnog napada, rekavši da nije isključio mogućnost stranog raketnog napada.

Vođa lider moćnog proiranskog Hezbolaha Hasan Nasralah negirao je da njegova grupa ima bilo kakvu ulogu u eksploziji i rekao je da bi bilo koja međunarodna istraga težila da se Izrael oslobodi odgovornosti za eksploziju u luci, ako je postojala.

Izrael je porekao svaku vezu sa katastrofom i za sada nije bilo nikakvih dokaza da je umiješan.

Mnogi Libanci žele da se istraga spovede bez učestvovanja njihove vlade, strahujući da političke frakcije, ozloglašene zbog korupcije, neće dozvoliti da se objelodane detalji koji im nanose štetu.

Bonus video: