Bijela kuća saglasna da Kamala Haris ispunjava uslove za potpredsjedničku funkciju

Prema odredbama američkog Ustava, Kamala Haris je Amerikanka po rođenju

3085 pregleda 1 komentar(a)
Haris, Foto: Beta/AP
Haris, Foto: Beta/AP

Bijela kuća se u nedjelju saglasila da Kamala Haris, demokratska senatorka iz Kalifornije, ispunjava uslove da bude potpredsjednica SAD, čime su okončane sumnje da ne bi mogla da obavlja tu funkciju ukoliko bi bila izabrana na novembarskim izborima, prenIo je Glas Amerike.

Prema odredbama američkog Ustava, Kamala Haris je Amerikanka po rođenju.

"Po mom mišljenju – slučaj je zatvoren", izjavio je Džejson Miler (Jason Miller), jedan od savetnika u predizbornom timu predsednika Donalda Trampa, u izjavi televiziji ABC.

Istovremeno, Mark Medouz (Meaduws) šef kabineta Donalda Trampa, izjavio je da senatorka Kamala Haris ispunjava uslove da obavlja funkciju potpredsjednice ukoliko Džozef Bajden bude bio izabran za predsjednika.

Medouz je za CNN rekao da zabrinut zbog stavova lijevog centra koje Haris zastupa – a predsjednik Tramp i republikanci protive.

Kamala Haris je dijete roditelja imigranata rođena u Sjedinjenim Državama - u gradu Ouklendu u Kaliforniji. Njena majka doselila se iz Indije zbog studija, dok joj je otac porijeklom sa Jamajke. Prva je tamnoputa kandidatkinja za potpredsjedničku funkciju, dodaje Glas Amerike.

Kampanja vjerovatnog predsjedničkog kandidata Džozefa Bajdena tvrdnje po kojima senatorka Haris ne ispunjava uslove odbacila je kao neprihvatljive.

Tramp je godinama promovisao tvrdnje po kojima bivši predsjednik Barak Obama nije mogao obavljati predsjedničku funkciju jer je rođen u Keniji, a ne na Havajima. Protekle nedjelje nedoumice o podobnosti senatorke Haris označio je veoma ozbiljnim.

"Čuo sam da ne zadovoljava potrebne kriterijume. Ne znam da li je to tačno. Vjerujem da su demokrate to proverile prije nego što su je izabrale da se kandiduje za potpredsjednika. Ali to je veoma ozbiljno… Vi kažete da oni tvrde da nije kvalifikovana pošto nije rođena u ovoj zemlji”, rekao je Tramp u petak.

Na tvrdnje o mogućoj nepodobnosti Kamale Haris za obavljanje potpredsjedničke funkcije pažnju je skrenula Džena Elis, viša pravna savetnica Trampove kampanje.

Ona je protekle sedmice ukazala da Harisova nije u mogućnosti da se kandiduje za potpredsjednicu, zbog imigracionog statusa roditelja u trenutku njenog rodjenja.

To je zasnovala na tvrdnjama koje je u listu Njuzvik iznio Džon Istmen, profesor prava na Univerzitetu Čepmen u Kaliforniji.

U autorskom tekstu je inicirao tvrdnje u kojima postavlja pitanje da li su roditelji Kamale Haris bili državljani SAD u vreme njenog rodjenja – ili su bili posjetioci u privremenom statusu. Što bi prema njegovim tvrdnjma značilo da je moguće da Harisova po rođenju, kako navodi, nije bila u potpunoj nadležnosti SAD već neke druge države ili država.

Ipak, nejasnoće u vezi sa tim ispunjava li senatorka Haris kriterijume za potpredsedničku funciju razjasnili su Džejson Miler i Mark Medouz, dodao je Glas Amerike.

Bonus video: