Njemačka prijeti proširenjem evropskih sankcija Bjelorusiji

OEBS je saopštio da nije poslao posmatrače na predsjedničke izbore 9. avgusta u Bjelorusiji pošto zemlja nije uputila poziv na vrijeme

1990 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka, koja predsjedava Evropskom unijom, zaprijetila je danas proširenjem sankcija zvaničnicima Bjelorusije nakon nasilja nad demonstrantima koji traže ostavku predsjednika Aleksandra Lukašenka nakon njegovog reizbora.

"Vidimo mogućnost proširenja sankcija na druge zvaničnike", rekao je novinarima portparol njemačke kancelarke Štefen Zajfert i zatražio da OEBS-u bude povjerena misija provjere rezultata predsjedničkih izbora 9. avgusta u Bjelorusiji.

On je pozvao bjeloruske vlasti da se uzdrže od upotrebe nasilja nad demonstrantima, da "odmah i bezuslovno" oslobode one koji su zatvoreni i da uspostave "nacionalni dijalog između vlade, opozicije i društva (... ) da bi se prevazišla ova kriza".

OEBS bi, prema njegovim riječima, "mogao da ima važnu ulogu" u tom pogledu, slanjem posredničke misije za "verifikaciju rezultata izbora".

OEBS je saopštio da nije poslao posmatrače na predsjedničke izbore 9. avgusta u Bjelorusiji pošto zemlja nije uputila poziv na vrijeme.

Portparol Angele Merkel ocijenio je da su "impresivne" demonstracije koje su ovog vikenda održane u Minsku, ali i u brojnim drugim gradovima zemlje, i poručio da demonstranti "moraju da znaju da je Evropa na njihovoj strani".

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel rekao je da će Savjet u srijedu razmatrati situaciju u Bjelorusiji nakon što je EU u petak odobrila sankcionisanje represije poslije spornih predsjedničkih izbora.

Bonus video: