Liban: Poslije eksplozije naglo porastao broj zaraženih koronavirusom

Libanski ministar zdravlja Hamad Hasan je upozorio da bi stvaran broj zaraženih mogao biti mnogo veći

3441 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Liban se suočio sa naglim porastom broja zaraženih koronavirusom poslije razorne ekplozije u bejrutskoj luci gdje je 4. avgusta poginulo 180, a povrijeđeno oko 6.000 osoba.

Zdravstveni zvaničnici su danas apelovali na uvođenje dvonedjeljne izolacije kako bi se zaustavilo širenje zaraze.

Zbog eksplozije skoro 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u glavnoj libanskoj luci, pretrpane su gradske bolnice, a dvije bolnice koje su primale oboljele od kovid-19 su teško oštećene.

Porast broja zaraženih novim virusom se očekivao i upozoravalo se na opasnost od gužvi u bolnicama, na sahranama i tokom potrage u ruševinama.

Uz to su izbili protesti Libanaca koji iskaljuju svoj gnijev prema vladajućoj klasi jer je smatraju nesposobnom i nemarnom.

U nedjelju je registrovano 439 novih slučajeva zaraze, a šest osoba je preminulo.

Tako je ukupan broj inficiranih korona virusom dostigao 8.881 u toj maloj mediteranskoj zemlji sa nešto više od pet miliona stanovnika. U njoj su od kovida-19 umrle 103 osobe.

U međuvremenu je UN agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) saopštila da je četvoro Palestinaca umrlo od virusa tokom vikenda čime je udvostručen broj umrlih od te bolesti u palestinskim izbjegličkim logorima.

U početku su stroge mjere uticale da se broj slučajeva zaraze drži pod kontrolom, ali je zaraženih bilo sve više kada je ukinut policijski čas, obaveza izolacije i početkom jula otvoren jedini međunarodni aerodrom u zemlji.

Libanski ministar zdravlja Hamad Hasan je upozorio da bi stvaran broj zaraženih mogao biti mnogo veći.

On je apelovao da svi nose maske, rekavši da se virus sada proširao na svaki grad i skoro svako selo u Libanu i da se radi "o životu i smrti", te da privatne i javne bolnice uskoro neće moći da primaju pacijente.

U međuvremenu je u Iranu, gdje je zaraza dostigla najveće razmjere, objavljeno da je preminulo još 165 osoba i da je ukupan broj preminulih od kovida-19 sada dostigao 19.804.