DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE

Tilerson: Zapad neće dozvoliti da se ponove tragedije poput holokausta

Američki državni sekretar je kazao da je važno pamtiti šta se u vrijeme nacističkog terora odigravalo na tom mjestu nezamislivih strahota i tragedija
5 komentar(a)
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Reks Tilerson, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2018. 12:30h

Šef američke diplomatije Reks Tilerson položio je danas, na Dan sjećanja na žrtve Holokausta, vijenac na Spomenik herojima Varšavskog geta i obećao da Zapad neće dozvoliti da se ikada više ponove tragedije kao što je bio Holokaust.

"Podsjećam da nikada, nikada ne možemo da ostanemo ravnodušni prema zlu. Savez Zapada, stvoren tokom Drugog svjetskog rata, postavio je sebi za cilj da obezbijedi i garantuje da se nikada više takvo nešto ne desi. Jedan od najvećih sinova Poljske, papa Jovan Pavle Drugi razumio je šta je lice zla kada je govorio niko ne smije da prolazi ravnodušno pored tragedija Šoa", kazao je Tilerson nakon što je položio vijenac.

Američki državni sekretar je na 73. godišnjicu oslobođenja najvećeg logora koji su njemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Aušvic Birkenau u kome je pobijeno najmanje 1,1 milion ljudi, mahom Jevreja, kazao da je važno pamtiti šta se u vrijeme nacističkog terora odigravalo na tom mjestu nezamislivih strahota i tragedija.

"Pognimo čela i pred mnogim hrabrim djelima onih koji su štitili osudđene na smrt izlažući sebe opasnosti", podsetio je Tilerson i na nekoliko hiljada Poljaka, pravednih među narodima svijeta, kojima je Izrael odao to priznanje za zaštitu i sakrivanje progonjenih Jevreja u vrijeme Holokausta.

Glavna državna komemorativna svečanost i odavanje pošte milionima žrtava Holokausta u Poljskoj počinje popodne u bivšem nacističkom logoru smrti Aušiv Birkenau na jugu Poljske pod pokroviteljstvom i uz učešće poljskog premijera Mateuša Moravjeckog.

Preporučujemo za Vas