Strahuju od nefer izbora

Dok se demokrate pripremaju da zvanično nominuju Džoa Bajdena za predsjedničkog kandidata svjesni su da se ne smiju osloniti na prednost koju pokazuju ankete

3333 pregleda 1 komentar(a)
Bajden na demokratskoj nacionalnoj konvenciji u julu 2016., Foto: Beta/AP
Bajden na demokratskoj nacionalnoj konvenciji u julu 2016., Foto: Beta/AP

Dok se demokrate širom Sjedinjenih Država ove nedjelje okupljaju preko interneta kako bi nominovale Džoa Bajdena za izazivača predsjednika Donalda Trampa na izborima 3. novembra, mnogi od njih strahuju da bi njihov kandidat mogao biti poražen i to zbog faktora koji su potpuno van njegove kontrole.

Bivši potpredsjednik i njegovi saveznici trenutno imaju razloga da se osjećaju samouvjereno. Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Bajden u vođstvu u svakoj ključnoj državi u kojoj je Tramp tijesno pobijedio 2016, dok podrška republikanskom predsjedniku opada usljed pandemije koronavirusa. Prvi put u posljednjih deset godina, preuzimanje Senata i puna kontrola nad Kongresom je na demokratama na dohvatu ruke.

Ipak, kako navodi Rojters nakon razgovora sa desetinama demokratskih zvaničnika, pored opasnosti od stranog uplitanja aktivisti i birači izražavaju duboke bojazni da bi i Tramp mogao otežati glasanje što je najviše moguće tokom pandemije i da, ukoliko izgubi, neće priznati rezultat.

Sam Bajden kaže da je to njegov najveći strah. Bivši predsjednik Barak Obama u petak je izrazio zabrinutost, objavivši na Tviteru da se Bajdenova administracija „više bavi opstruiranjem glasanja nego virusom“. Osam od deset demokrata brine zbog opstrukcije glasanja pokazala je Rojters/Ipspos anketa krajem jula.

Tramp se već mjesecima bori protiv glasanja poštom, tvrdeći da to može dovesti do prevare a juče je skoro priznao da blokira zahtjeve demokrata za dodatnim sredstvima za poštu uporavo zbog protivljenja takvoj vrsti glasanja.

„Ne možemo predvidjeti šta će se dogoditi kako se budemo približavali izborima, koliko će očajni postati Tramp i njegov izborni štab“, kazao je Rodel Molino, savjetnik u političkom odboru Ujedinite zemlju, koji podržava Bajdena.

foto: Graphic News

Tim Murto, portparol Trampove kampanje, kazao je da predsjednik želi „slobodne i fer“ izbore, dodajući da se demokrate koje priželjkuju „haos i realnu opasnost od prevare“ zalažu za glasanje poštom.

Demokrate i aktivisti za zaštitu građanskih prava kažu da bi glasanje poštom zaštitilo birače od koronavirusa, i da ukoliko ta opcija ne bude garantovana na izbore neće izaći milioni Amerikanaca, naročito siromašnih i Afroamerikanaca koji glasaju za demokrate.

Pojedini analitičari smatraju da bi i Bajdenova prednost u ovom trenutku mogla uticati na smanjenu izlaznost jer birači vjeruju da će on ubjedljivo pobijediti. Rojters podjeća da je u ovo vrijeme 2016, demokratska kandidatkinja Hilari Klinton imala prednost od oko pet odsto prema raznim istraživanjima a da je ipak izgubila na izborima, dijelom zbog slabog odziva Afroamerikanaca.

Peti Licer, demokratkinja iz Mičigena, kazala je da i dalje vuče traume zbog Trampove pobjede u njenom okrugu prije četiri godine i da strahuje da bi on to mogao ponoviti.

„Kada bih dobila priliku da se sastanem sa Bajdenom, rekla bih mu da se ne osvrće na istraživanja javnog mnjenja“, kazala je ona za Rojters.

Demokrate strahuju da se izborna kampanja previše fokusirala na Trampovo ponašanje tokom pandemije. To za sada ide naruku Bajdenu, ali ga takođe čini podložnim iznenadnim promjenama poput velikog ekonomskom oporavka uoči izbora ili proizvodnje vakcine.

Analitičar Džefri Skeli kazao je za Rojters da takve promjene mogu uticati na ishod izbora. „Predsjednik se bolje kotira u ključnim državama nego na nacionalnom nivou stoga nije neophodan veliki oparavak kako bi mu povećao šanse za pobjedu“.

Murto kaže da demokrate žele da zemlja ostane u očajnom stanju do izbora.„Predsjednik Tramp se raduje oporavku, dok Džo Bajden strahuje od njega“, kazao je on.

Bajden je zauzeo oprezniji stav od Trampa kada je u pitanju otvaranje ekonomije i u više navrata je naglasio da je neophodno poštovati smjernice za očuvanje javnog zdravlja.

On će preko interneta prihvatiti nominaciju njegove rodne države Dečlavera, dok Tramp ove nedjelje planira da posjeti Minesotu, Viskonsin, Arizonu i Pensilvaniju.

Bajdenova kampanja je uglavnom digitalna, dok je Trampovi ljudi svake nedjelje pokucaju na milion vrata.

Koliko su ove strategije mudre biće poznato tek na izborni dan, navodi Rojters i dodaje da su Bajdenovi saveznici svjesni da prednost od deset odsto u avgustu ne znači i pobjedu u novembru.

Bonus video: