Australija: Vakcina će biti za sve besplatna ako testiranje uspije

Ukoliko testiranje vakcine bude uspješno, Australija će osigurati besplatnu vakcinu za 25 miliona stanovnika. Planiraju da bude obavezna i da se vakciniše barem 95 odsto populacije

5087 pregleda 66 reakcija 2 komentar(a)
Melburn, Australija, Foto: AP Photo
Melburn, Australija, Foto: AP Photo

Australijske vlasti objavile su kako su osigurale pristup vakcini protv koronavirusa koja će biti besplatna za cijelu populaciju te države od 25 miliona ljudi.

Vakcinu razvijaju farmaceutska kompanija AstraZeneca i Univerzitet Oksford. Ukoliko testiranja budu uspješna, dogovor koji je Australija postigla s kompanijom AstraZeneca osiguraće dozu za svakog Australijanca.

Premijer Skot Morison rekao je kako je vjerovatno da će vakcina biti obavezna, ali vlada i dalje formira politike oko tog pitanja, prenosi portal 24sata.

Australija do sad bilježi 450 smrti zbog koronavirusa, najviše u državi Viktoriji koja je ranije ovog mjeseca proglasila vanredno stanje i naredila strogi karantin. Iako imaju više od 7.000 slučajeva, broj novooboljelih se smanjio prošle sedmice.

"Govorimo o pandemiji koja je uništila globalnu ekonomiju i uzela živote stotine hiljada ljudi širom svijeta i preko 400 ovdje u Australiji", poručio je premijer Morison i dodao kako će nastojati da se vakciniše barem 95 odsto populacije.

Bonus video: