Mutacija virusa ne mora da bude loša

Ugledni infektolog tvrdi da je novi oblik kovida-19 više zarazan, ali manje smrtonosan

9083 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mutacija novog koronavirusa koja je česta širom Evrope i nedavno je zabilježena i u Maleziji vjerovatno nosi veći potencijal zaraze ali djeluje manje smrtonosna, smatra ugledni infektolog.

Pol Tambija, sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru i predsjednik Međunarodnog udruženja za infektivne bolesti sa sjedištem u SAD, kazao je da je mutacija D614G zabilježena i u Singapuru.

Tambija je kazao da su se dokazi o mutaciji virusa u Evropi poklopili sa padom stope smrtnosti, što ukazuje da je manje smrtonosan. On je takođe kazao da mutacija vjerovatno neće uticati na efikasnost potencijalne vakcine, uprkos upozorenjima drugih medicinskih eksperata. „Možda je dobro imati virus koji je više zarazan ali manje smrtonosan“, kazao je Tambija za Rojters.

Naučnici su otkrili mutaciju još u februaru i smatraju da mutirani virus cirkuliše Evropom i u Americi, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija koja je dodala da nema dokaza da mutacija izaziva težu kliničku sliku kod oboljelih. Šef SZO Tedros Adanom Gebrejesus juče je ponovo uputio poziv državama da se uključe u zajedničke napore za proizvodnju vakcine upozoravajući da je „neophodno spriječiti nacionalizam u razvoju vakcine“ jer će to samo produbiti pandemiju.

„Dijeljenje zaliha na strateškom i globalnom nivou je u interesu svake zemlje“. SZO je ponovo izrazila zabrinutost zbog toga što na globalnom nivou raste zaraza među mladim ljudima, usljed čega su riziku izložene starije osobe i hronični bolesnici u gusto nasljenim oblastima sa slabijim zdravstvenim sistemima.

„Epidemija se mijenja“, kazao je regionalni direktor SZO za zapadni Pacifik Takeši Kasai. „Ljudi u 20-im, 30-im i 40-im godinama sada su nosioci zaraze“, kazao je on.

Prema podacima Rojtersa u svijetu je zaraženo skoro 22 miliona ljudi, a skoro 773 000 je preminulo.

Bonus video: