Rekordne poplave prijete divovskom Budi u Sečuanu

Kancelarija za vodene resurse rijeke Jangce, vladino tijelo koje nadgleda rijeku, proglasio je crveni alarm kasno u utorak jer se u nekim dijelovima očekuje pet metara viši vodostaj od uobičajenog

2327 pregleda 0 komentar(a)
Buda u Leshanu, Foto: Shutterstock
Buda u Leshanu, Foto: Shutterstock

Poplave na gornjim tokovima kineske rijeke Jangce prisilile su vlasti da u utorak evakuišu više od 100 hiljada ljudi i zaprijetile spomeničkoj baštini staroj 1.200 godina.

Hitne službe, policajci i volonteri vrećama s pijeskom pokušavaju zaštitili 71 metar visokog Velikog Budu u Leshanu, spomeničku baštinu pod zaštitom UNESCO-a u jugozapadnoj provinciji Sečuanu, dok je muljevita rijeka narasla preko njegovih nožnih prstiju prvi put od 1949., izvijestila je državna televizija CCTV, a prenosi Hina.

Sečuan, kroz koji protiče rijeka Jangce, u maksimalnoj je pripravnosti od utorka, suočen s najgorim poplavama u posljednjih nekoliko decenija.

Kancelarija za vodene resurse rijeke Jangce, vladino tijelo koje nadgleda rijeku, proglasio je crveni alarm kasno u utorak jer se u nekim dijelovima očekuje pet metara viši vodostaj od uobičajenog.

Projekt Tri klanca, velika hidroelektrana koja je dijelom osmišljena kako bi ukrotila Jangce, očekuje da će visina vode rasti 74 hiljade kvadratnih metara u sekundi, najviše od vremena kad je izgrađena, objavilo je ministarstvo vodenih resursa.

Projekt ograničava količinu vode koja teče nizvodno tako što je skladišti u akumulaciji, koja je više od mjesec dana za deset metara iznad preporučenog nivoa.

Hidroelektrana je morala u utorak otpustiti veću količinu vode kako bi "smanjila pritisak poplave", objavilo je ministarstvo.

Vlasti su pokušavale prikazati da su kaskade divovskih brana i spremnika izgrađenih u gornjem toku Jangcea branile regiju od najgorih poplava ove godine, iako kritičari kažu da možda samo pogoršavaju stvar.

Bonus video: