pomoć potrebna siromašnima

Papa: Bilo bi tužno kad bi se prioritet za vakcinu dao najbogatijima

Nakon pandemije, kako je poručio papa Franjo, svijet se ne može vratiti u normalu ako normala znači društvenu nepravdu i pogoršanje životne sredine.

3048 pregleda 3 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP Photo
Papa Franjo, Foto: AP Photo

Papa Franjo je danas upozorio na svaku mogućnost da bogati ljudi imaju prioritet za dobijanje vakcine protiv koronavirusa i istakao da je siromašnima potrebna pomoć.

"Pandemija je kriza. Ne izlazite iz nje isti, ili bolji ili lošiji. Moramo izaći bolji" iz pandemije koronavirusa, poručio je papa.

Nakon pandemije, kako je dodao, svijet se ne može vratiti u normalu ako normala znači društvenu nepravdu i pogoršanje životne sredine.

"Kako bi bilo tužno kada bi se prioritet za vakcinu dao najbogatijima", rekao je on i ocijenio da bi bilo skandalozno ako bi sva ekonomska pomoć, uglavnom javnih fondova, koristila za oporavak industrije koja ne pomaže siromašnima ili životnoj sredini.

Papa je rekao da je pandemija "ogolila tešku situaciju siromašnih i veliku nejednakost koja vlada u svijetu", ocjenjujući da je virus, "iako ne pravi izuzetke među ljudima", pogoršao te velike nejednakosti i diskriminaciju.

Tokom pandemije mnogi siromašni, koji često imaju poslove koji im ne dozvoljavaju rad od kuće, našli su se u situaciji da su manje sposobni da se zaštite od moguće zaraze, a siromašnima u mnogim djelovima svijeta je nemoguć pristup najboljoj zdravstvenoj zaštiti.

Papa je kazao da odgovor na pandemiju mora biti dvostruk. S jedne strane, "neophodno je pronaći lijek za tako mali, ali strašan virus koji je ceo svijet bacio na kolena", a sa druge strane, "moramo liječiti veliki virus socijalne nepravde, nejednakih mogućnosti, marginalizovanosti i izostanka zaštite najslabijih", poručio je on.

I pored velike želje za povratak u normalnost i obnovu privrede, papa je ukazao da "ta normalnost ne smije uključivati društvene nepravde i pogoršanje stanja životne sredine". "Danas imamo priliku da izgradimo nešto drugačije. Na primjer, možemo razviti ekonomiju integralnog razvoja siromašnih, a ne blagostanja", rekao je papa.

Preporučujemo za Vas