Posljednji špijunski slučaj, špijunirao za Kinu više od decenije

Bivši službenik CIA uhapšen zbog dostavljanja povjerljivih podataka Kini, posljednji je u nizu američkih obavještajaca optuženih de rade za Peking

1667 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američke vlasti saopštile su u ponedeljak da je bivši službenik CIA Aleksander Juk Čing Ma uhapšen u tajnoj operaciji po optužbama da je špijunirao za Kinu više od jedne decenije, ukazuje Fajnenšel tajms, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Hapšenje Maa u petak posljednji je slučaj američkih obavještajaca koji su optuženi da rade za Peking i uslijedilo je, kako ističe britanski list, samo mjesec dana pošto je administracija predsednika Donalda Trampa zatvorila kineski konzulat u Hjustonu uz obrazloženje da je to bio špijunski centar.

Naturalizovani američki državljanin rođen u Hongkongu, prema krivičnoj tužbi otvorenoj u ponedjeljak, optužen je da se udružio s još jednim bivšim činovnikom CIA, koji mu je rođak, za špijuniranje u korist Kine, navodi Fajnenšl tajms i ukazuje da bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor ako bude proglašen krivim.

Prema sudskim dokumentima, Ma je rođen u Hongkongu. Došao je u Honolulu krajem 60-ih da studira i radio je za CIA od 1982. do 1989. godine, između ostalog, na zadacima u inostranstvu. Za FBI je počeo da radi 2004. kao prevodilac u Honoluluu i krao je dokumente da ih odnosi u Kinu odakle se često vraćao s hiljadama dolara u gotovini i skupim poklonima, uključujući set štapova za golf.

Ma i njegov saučesnik su, prema sudskim spisima, počeli da rade za Kinu 2001. i nastavili svoje špijunske aktivnosti naredne decenije, ali nije jasno kada su američke službe saznale za njihove aktivnost, piše Vašington post i ukazuje se u sudskim dokumentima navodi da je tajni agent FBI-ja 2019. kontaktirao Maa tvrdeći da je predstavnik Kine.

Njegov saučesnik je radio za CIA od 1967. do 1983. kada je podnio ostavku pošto je ustavljeno da je koristio svoj položaj da pomogne kineskim državljanima da uđu u SAD. U tužbi se, kako navodi američki list, ne navodi ime saučesnika koji sada ima 85 godina, osim da je rođak Maa. Tužioci nisu tražili njegovo hapšenje pošto pati od kognitivnih poremećaja.

Ma je 2001. snimljen kako u hotelskoj sobi u Hongkongu broji 50.000 američkih dolara pošto su on i njegov saučesnik prenijeli osjetljive informacije CIA-e kineskim obavještajcima tokom tri dana intenzivnog podnošenja izvještaja, navodi list pozivajući se na sudske spise.

U sudskim dokumentima se navodi da je 2019. tajni agent FBI-ja kontaktirao Maa kao predstavnik kineskog Ministarstva državne bezbjednosti, raspitujući se u ime vlade u Pekingu kako je bio tretiran i koliko je dobio novca.

Ovog mjeseca Ma se opet sastao s tim agentom i uzeo 2.000 dolara isplate, navodi Vašington post. On je rekao da je već prenio kineskim obavještajcima sve informacije koje je imao, ali da želi da "domovina" uspije, izrazivši spremnost da pomogne kao konsultant. Prema sudskim dokumentima, Ma je rekao da želi da razgovara o mogućnostima kada se pandemija utiša.

Hapšenje 67-godišnjeg stanovnika Havaja je poslednji slučaj bivših američkih obavještajaca koji su optuženi da su dostavljali povjerljive dokumente Kini, ističe Njujork tajms.

U maju 2019. bivši oficir CIA Kevin Patrik Malori je osuđen na 20 godina zatvora zbog špijuniranja za Kinu, dok je, dodaje list, u novembru Džeri Čun Šing Li osuđen na 19 godina zatvora pošto je priznao krivicu da je Kini odavao povjerljive informacije.

Kineske vlasti su od 2010. do 2013. uhapsile niz američkih doušnika, od kojih su mnogi ubijeni, čime je uništena mreža izvora CIA u toj zemlji, navodi Njujork tajms, ukazujući da je bilo rasprave o ulozi bivših američkih službenika CIA u otkrivanju identiteta doušnika, ali da zvaničnici SAD nikoga nisu javno optužili za dostavljanje informacija koje su uništile mrežu.

Ma i njegov rođak su identifikovali svojim kontaktima najmanje dvije osobe za koje su kineski zvaničnici vjerovali da su američki doušnici, piše Njujork tajms i ističe da je Ma dao te informacije Kini 2006. godine, mnoge prije nego što je uništena šira mreža.

Bonus video: