Uhapšen bivši Trampov savjetnik: Benon optužen za prevaru u prikupljanju sredstava za zid ka Meksiku

Sumnja se da je Banon dobio više od milion dolara

20766 pregleda 37 reakcija 4 komentar(a)
Benon, Foto: Rojters
Benon, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.08.2020. 17:22h

Bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trampa, Stiv Benon, uhapšen je zbog optužbe za prevaru u kampanji prikupljanja sredstava za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, javio je danas BBC.

Američko Ministarstvo pravde je saopštilo da su Benon i još tri osobe obmanule stotine hiljada donatora u vezi sa kampanjom "Gradimo zid" koja je prikupila 25 miliona dolara.

Ministarstvo pravde SAD-a je takođe saopštilo da je Benon dobio više od milion dolara, od kojih je bar dio koristio za pokrivanje ličnih troškova.

Kampanjom "Gradimo zid" obećano je da će se koristiti donacije za izgradnju dijela granične barijere na privatnom zemljištu, što je i bilo ključno obećanje Trampa tokom izbora 2016. godine.

Kako prenosi BBC, Odri Štraus, vršilac dužnosti američkog tužioca za južni okrug Njujorka, rekla je da su Benon, Brajan Kolfejdž, Endru Badolato i Timoti Še "prevarili stotine hiljada donatora, koristeći svoj interes za finansiranje pograničnog zida, čime je prikupljeno više milione dolara, pod lažnim izgovorom da će sav taj novac biti potrošen na izgradnju ".

Benon je primio više od milion dolara preko neprofitne organizacije kojom je upravljao, što je dijelom koristio i za pokrivanje "stotina hiljada dolara u Benonovim ličnim troškovima", saopšteno je iz američkog Ministarstva pravde.

U međuvremenu, Kolfejdž koji je osnivač kampanje "Gradimo zid" - prikriveno je uzeo 350.000 dolara za ličnu upotrebu, navodi se u saopštenju.

„Dok su u više navrata uvjeravali donatore da Brajanu Kolfejdžu, osnivaču i javnom licu kampanje, neće biti plaćen ni cent, optuženi su potajno planirali da stotine hiljada dolara prenesu Kolfejdžu, koji je taj novac koristio za finansiranje svog raskošnog načina života, rekla je Štraus.

Glavni inspektor južnog okruga u Njujorku, Filip R Bartlet, rekao je da su četvorica optuženih stvorila "lažne račune i račune za pranje donacija i prikrivanje svojih zločina, ne pokazujući nikakvo poštovanje zakona ili istine".

"Ovaj slučaj treba da služi kao upozorenje drugima da niko nije iznad zakona, pa čak ni ratni veteran sa invaliditetom ili milionerski politički strateg", rekao je Bartlet.

Benon i ostala trojica optuženih pokrenuli su šemu u decembru 2018. godine, naveli su iz američkog Ministarstva pravde, a tokom kampanje je Kolfejdž rekao da će sav donirani novac ići u izgradnju, dok je Benon javno kazao: „Mi smo volonterska organizacija“.

Sva četvorica optuženih terete se zbog sumnje da su učestvovali u zavjeri za izvršenje prevare i zbog sumnje da su učestvovali u zavjeri za pranje novca, za koje maksimalna kazna iznosi po 20 godina zatvora.

Benon (66) će se pojaviti na sudu u južnom okrugu Njujorka, Kolfejdž i Badolato na odvojenim sudovima u Floridi, a Še će se pojaviti pred sudom u Koloradu, prenosi BBC.

Bonus video: