traže da preemijer izraela podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju

Protesti protiv Netanjahua u zamahu

Netanjahu odbija pozive da podnese ostavku dok mu se sudi i tvrdi da proteste podstiču ljevičari i mediji

4876 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Beta/AP
Sa protesta, Foto: Beta/AP

Hiljade Izraelaca protestovalo je sinoć ispred rezidencije premijera Izraela nastavljajući demonstracije protiv Benjamina Netanjahua koje traju od početka ljeta, a sada su dobile zamah. 

Demonstranti traže da Netanjahu podnese ostavku jer mu se sudi za korupciju.

Na jačanje protesta uticalo je i nesnalaženje Netanjahuove vlade u krizi nastaloj zbog pandemije koronavirusa, poslije početkog uspjeha u sprečavanju širenja zaraze.

Sinoćnji protesti održani su prije isteka roka u utorak u kojem koaliciona vlada mora da se dogovori o budžetu ili će biti novih izbora četvrtih za nešto više od godinu dana. 

foto: Beta/AP

Ignorišući sugestije policije da idu alternativnim trasama, demonstranti su iz nekoliko djelova Jerusalima krenuli glavnim putevima u pokušaju da stignu do rezidencije u Ulici Balfur. 

Kada su stigli držali su ogromne balone na kojima su iscrtani likovi Netenjahua i njegovog bivšeg rivala, sada koalicionog partnera Benija Ganca iz partije centra Plavo i bijelo, i mahali izraelskim i crnim zastavama jednog od protestnih pokreta.

Nosili su i transparent na kojem je pisalo "Balfur je u našim rukama" aludirajući na adresu rezidencije. 

Na drugim transparentima bili su ispisani pozivi na ostavku Netanjahua, za koga se navodi da je ministar zločina (crime minister) umjesto premijer (prime minister).

foto: Beta/AP

Izraelska policija je uhapsila sedam demonstranata pod sumnjom da su "remetili javni red i napadali policajce".

Netanjahu je prošle nedjelje objavio sporazum o normalizaciji odnosa sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), ali taj istorijski proboj nije uticao da smiri demonstracije protiv njega.

On odbija pozive da podnese ostavku dok mu se sudi i tvrdi da proteste podstiču ljevičari i mediji.

Preporučujemo za Vas