Tramp negirao da je htio da smijeni tužioca u ruskoj istrazi

Tramp je, po Njujork tajmsu, naredio da se Muler otpusti samo nekoliko nedjelja pošto je imenovan.
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.01.2018. 11:44h

Predsjednik SAD Donald Tramp negirao je danas da je prošle godine htio da otpusti specijalnog tužioca koji istražuje navode o mogućem miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore, Roberta Mulera - kako je objavio Njujork tajms.

"Lažne vijesti. Lažne vijesti. Lažne priče tipične za Njujork tajms", rekao je američki predsjednik novinarima koji ga prate na Svjetskom ekonosmkom forumu u Davosu, u Švajcarskoj.

Po jučerašnjem izvještaju američkog lista koji se poziva na četiri anonimna izvora, Tramp je u junu 2017. godine naredio smjenjivanje specijalnog tužioca Roberta Mulera, ali je od toga odustao kada je pravni savjetnik Bijele kuće Don Makgan zaprijetio da će podnijeti ostavku. Makgan je smatrao da bi takav potez imao "katastrofalne posljedice" na Trampovo predsjedništvo.

Tramp je, po listu, naredio da se Muler otpusti samo nekoliko nedjelja pošto je imenovan.

"Vašington post" je kasnije, pozivajući se na dva izvora, takođe objavio da je Tramp razmatrao otpuštanje Mulera.

"Makgan nije direktno zaprijetio Trampu da će podnijeti ostavku, ali je ozbiljno razmatrao da time zaprijeti, rekla je jedna osoba upućena u to", napisao je "Vašington post".

Bivši šef Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Muler vodi vrlo osjetljivu istragu o sumnjama o povezanosti Trampovog izbornog štaba za predsjedničke izbore 2016. godine, i Moskve. Muler takođe pokušava da utvrdi da li je Tramp, pošto je postao predsjednik, ometao pravosuđe, konkretno kada je otpustio bivšeg šefa FBI Džejmsa Komija u maju 2017.

Bonus video: