Napadi u Avganistanu: Ubijeno 17, ranjeno više desetina osoba

Portparol guvernera provincije Balh, Munir Ahmad Farhad rekao je da su dva avganistanska vojnika i jedan civil ubijeni u samoubilačkom bombaškom napadu kamionom u ovoj provinciji

5771 pregleda 0 komentar(a)
Medicinski radnici prevoze jednog od povrijeđenih u napadu u provinciji Balh, Foto: Reuters
Medicinski radnici prevoze jednog od povrijeđenih u napadu u provinciji Balh, Foto: Reuters

Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno u današnjim napadima u Avganistanu, među kojima je i samoubilački bombaški napad kamionom na bazu avganistanskih snaga na sjeveru zemlje, koji su izvršili talibani, saopštili su zvaničnici.

Do nasilja je došlo u vrijeme kada su porasla očekivanja da bi uskoro mogli da počnu pregovori između avganistanske vlade i pobunjenika, u okviru sporazuma koji je u februaru postignut između Sjedinjenih Američkih Država i talibana, prenosi AP.

Portparol guvernera provincije Balh, Munir Ahmad Farhad rekao je da su dva avganistanska vojnika i jedan civil ubijeni u samoubilačkom bombaškom napadu kamionom u ovoj provinciji.

Prema prvobitnim izvještajima portparola vojnih snaga na sjeveru Avganistana, najmanje šest pripadnika vojske i oko 35 civila ranjeno je u eksploziji kamiona, u kojoj je uništeno ili oštećeno na desetine okolnih kuća.

On je izjavio da među povrijeđenim civilima najviše ima žena i djece.

Portparol talibana preuzeo je odgovornost za napad u Balhu, navodeći na Tviteru da je u tom napadu ubijeno na desetine pripadnika vojske.

U odvojenom napadu u Balhu, naoružani napadači ubili su pet osoba, uključujući bivšeg vojnog zapovjednika Abdula Raufa, dvojicu njegovih sinova starosti od deset i 11 godina i još dvojicu muškaraca, rekao je portparol pokrajinske policije.

Niko za sada nije preuzeo odgovornost za taj napad, a portparol tvrdi da je meta bio upravo Rauf i poručuje da je u toku istraga.

Napadnut je i kontrolni punkt provladinih snaga u provinciji Gor, gdje je ubijeno osam, a ranjeno pet vojnika, rekao je portparol guvernera te provincije.

Niko nije odmah preuzeo odgovornost za napad u Goru, ali vlasti smatraju da iza njega stoje talibani.

Takođe, zbog bombe bačene pored puta, u Kabulu je stradao jedan policajac, dok su jedna policajka i njen vozač ranjeni kada su nepoznati napadači otvorili vatru na njih, rekao je portparol šefa policije u Kabulu.

Ni za te napade niko nije preuzeo odgovornost, a sumnja se da bi iza njih mogli da stoje talibani ili Islamska država.

Bonus video: