KOMPANIJA NAVELA DA POŠTUJE ODLUKU

Generalni direktor TikToka podnio ostavku: "Političko okruženje se drastično promijenilo"

"Duboko sam razmišljao o tome kakve će korporativne strukturne promjene biti potrebne i šta to znači za globalnu ulogu koju sam prihvatio. Sa tom pozadinom i pošto očekujemo da nađemo rješenje vrlo brzo teška srca želim da vam saopštim da sam riješio da napustim kompaniju", napisao je Majer

4439 pregleda 0 komentar(a)
Majer, Foto: AP
Majer, Foto: AP

Generalni direktor TikToka Kevin Majer podnio je ostavku usred američkog pritiska na kineskog vlasnika da proda tu popularnu video aplikaciju za koju Bijela kuća smatra da je bezbjednosni rizik.

U pismu zaposlenim juče Majer je rekao da je donio odluku da napusti kompaniju kada se "političko okruženje drastično promijenilo".

Njegova ostavka uslijedila je poslije odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da zabrani TikTok ukoliko matična kompanija BajtDens ne proda operacije u SAD nekoj američkoj kompaniji u roku od 90 dana.

"Duboko sam razmišljao o tome kakve će korporativne strukturne promjene biti potrebne i šta to znači za globalnu ulogu koju sam prihvatio. Sa tom pozadinom i pošto očekujemo da nađemo rješenje vrlo brzo teška srca želim da vam saopštim da sam riješio da napustim kompaniju", napisao je Majer. Majer, bivši direktor Diznija, pridružio se TikToku kao generalni direktor u maju.

Kompanija mu se zahvalila na vremenu provedenom u njoj i navela da poštuju njegovu odluku i razumiju da je politička dinamika posljednjih mjeseci znatno promijenila ono što bi Majer radio u budućnosti.

TikTok je u vlasništvu BajtDensa (ByteDance), koju je u Pekingu 2012. osnovao Džang Jiming, 30-godišnji inženjer informatike koji je prošle godine bio jedan 20 najbogatijih ljudi u Kini.

Vašington sumnja da aplikacije koristi kineska obavještajna služba dok TikTok negira da dijeli podatke sa kineskim vlastima.