Seul: Zimska Olimpijada je šansa za dijalog

Prema riječima južnokorejske ministarke, nove provokacije uvijek se mogu dogoditi, ali Seul razgovorima prilazi imajući u vidu sve moguće scenarije i spreman je da se suoči sa svime što bi moglo da se desi
3 komentar(a)
Zimska olimpijada, Foto: Reuters
Zimska olimpijada, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2018. 09:28h

Južna Koreja spremna je za "sve nepredviđene scenarije" u slučaju da Sjeverna Koreja izvede još jedan oružani test uprkos tome što dvije zemlje održavaju niz razgovora i uzajamnih posjeta povodom predstojeće Olimpijade u Južnoj Koreji, rekla je šefica diplomatije te zemlje.

"U ove razgovore ulazimo sa jasnom spoznajom o tome šta je moguće", rekla je ministarka Kang Kjung Va za Rojters na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, piše Tanjug.

Prema njenim riječima, nove provokacije uvijek se mogu dogoditi, ali Seul razgovorima prilazi imajući u vidu sve moguće scenarije i spreman je da se suoči sa svime što bi moglo da se desi.

Kang Kjung Va je ipak ocijenila da su razgovori "sve u svemu dobra stvar".

U posljednjih mjesec dana učestali su kontakti zvaničnika dvije Koreje kako bi dogovorili učešće Sjeverne Koreje na Zimskoj olimpijadi u južnokorejskom Pjongčangu, a ministarka je ocijenila da Olimpijada predstavlja šansu za angažovanje i dijalog.

"Postoji nada i očekivanje da će ovo dovesti do daljih razgovora o pitanjima između Južne i Sjeverne Koreje i da će taj dijalog stvoriti podsticaj za dijalog o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju", rekla je ministarka.

U međuvremenu, noćas je u Južnu Koreju stigla delegacija sjevernokorejskih zvaničnika i 12 hokejašica koje će formirati zajednički ženski tim sa ekipom Južne Koreje.

Bonus video: