Rusija spremna da sarađuje s Njemačkom o zdravstvenom stanju Navaljnog

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je objelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo

6241 pregleda 2 komentar(a)
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters
Aleksej Navaljni, Foto: Reuters

Rusija je izrazila spremnost da "u potpunosti sarađuje" sa Njemačkom o zdravstvenom stanju ruskog opozicionara, Alekseja Navaljnog, otrovanog, kako je saopštio Berlin, nervnim agensom tipa novičok, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov.

"Spremni smo i zainteresovani da u potpunosti razmjenjujemo informacije sa Njemačkom", rekao je Peskov, prenosi agencija RIA Novosti.

Navaljni otrovan je u Rusiji novičokom, saopštila je ranije danas njemačka vlada.

Testovi koje je obavila laboratorija njemačke vojske pružaju "nedvosmislen dokaz" da je ruski opozicionar žrtva trovanja "nervnim agensom tipa novičok", navodi se u saopštenju.

Vlada u Berlinu zatražila je od Rusije "hitna" pojašnjenja vezano za trovanje Navaljnog i navela da je "uznemirujuće" da je ruski opozicionar žrtva takvog napada u Rusiji.

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je objelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo.

On je dva dana kasnije prebačen u Njemačku gdje su lekari tada zaključili da ima "tragova trovanja".

Povezani članci

02. Septembar 2020.

U tijelu Navaljnog pronađen Novičok

Bonus video: