Zvaničnici SAD upućuju da treba biti pripremljen za distribuciju korona vakcine do 1. novembra

Iako je nekoliko vakcina u fazi kliničkih proba nije sigurno da će jedna od njih biti zaista efikasna i bezbjedna

4339 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Savezne vlasti obavijestile su savezne države Sjedinjenih Američkih Država da treba da se pripreme za distribuiranje vakcine protiv koronavirusa do 1. novembra.

Taj vremenski rok izazvao je zabrinutost među zdravstvenim stručnjacima da ne bude nekog "oktobarskog iznenađenja", odnosno odobrenja vakcine iz političkih, a ne naučnih razloga, uoči predsjedničkih izbora u novembru, navodi agencija AP.

Direktor američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Robert Redfild, rekao je u pismu upućenom guvernerima američkih saveznih država da će one "u skoro budućnosti" dobiti prijave za dozvolu za distribuiranje vakcina.

Redfild je zatražio od vlada saveznih država da pripreme uslove za distribuiranje vakcina i budu spremni do 1. novembra. Pismo u koje je agencija AP imala uvid datirano je 27. avgusta.

Redfild je rekao za Jahu fajnens da se zvaničnici pripremaju za nešto što on očekuje da će biti realnost, a to je da će jedna ili više vakcina biti dostupna u SAD u novembru ili decembru.

Iako je nekoliko vakcina u fazi kliničkih proba nije sigurno da će jedna od njih biti zaista efikasna i bezbjedna, ali vlasti se već sada pripremaju za moguću distribuciju da bi dobili u dragocjenom vremenu, navodi agencija Frans pres.

Popredsjednik Udruženja državnih i teritorijalnih zdravstvenih zvaničika rekao je da CDC nudi "agresivan, ali potreban raspored", ali da se agencije javnog zdravlja mobilizuju za pripremu detaljnih planova.

Nekoliko stručnjaka za vakcine i javno zdravlje ukazali su da su posljednje faze proba eksperimentalnih vakcina još u toku i da su u najboljem slučaju tek na pola puta tog procesa. Vakcine se daju u dvije doze s po mjesec dana razmaka.

Nekoliko stručnjaka reklo je za AP da ne razumiju kako može biti odgovarajućih podataka o tome da li vakcine djeluju i da li su bezbjedne do 1. novembra.

"Biti spreman je razumno. Skraćivanje probe faze tri prije nego što se dobiju potrebne informacije nije, rekao je doktor Pol Ofit stručnjak za imunizaciju u Dječjoj bolnici u Filadelfiji, koji je takođe u savjetodavnom odboru za vakcine američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Stručnjak za infektivne bolesti Univerziteta Minesote Majkl Osterholm kaže da se brine da ne bude "oktobarsko iznenađenje" sa vakcinom koja se brzo uvodi uoči novembarskih predsjedničkih ibora.

"Zajednica za javno zdravlje želi bezbjednu i efikasnu vakcinu kao i svako drugi. Ali podaci moraju biti jasni da je vakcina efikasna i da je bezbjedna", rekao je on.

Neke američke države navele su da rade na sljedećim koracima dok još čekaju detalje od CDC-ija.

Sekretar za ljudske resurse države Novi Meksiko Dejvid Skrejs rekao je da se ta država sprema da daje vakcine za koronavirus ograničeno od novembra za radnike u zdravstvu i korisnike domova za stare ili za negu. Vakcina za širu javnost se planira za januar.

Bonus video: