Izrael uvodi djelimičan karantin sljedeće nedjelje

"Molim vas, sada bez vjenčanja, bez masovnih okupljanja. Postoje gradovi u Izraelu u kojima će biti uveden policijski čas i koji će biti zatvoreni naredne nedjelje i koji će se suočiti sa ekonomskim, društvenim i ličnim poteškoćama", rekao je Gamzu

2537 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Izrael će sljedeće nedelje uvesti djelimične mjere karantina na nivou čitave zemlje kako bi se izborio sa rastom broja zaražnih koronavirusom, saopštio je danas šef radne grupe te zemlje za borbu protiv pandemije Roni Gamzu.

Gamzu je rekao da se Izrael suočava sa "ključnim trenutkom" u pokušaju da obuzda širenje kovida 19, pošto se na dnevnom nivou registruje oko 3.000 slučajeva u zemlji koja ima oko devet miliona stanovnika.

On je za aktuelnu situaciju okrivio, kako je naveo, apatiju koja vlada među arapskom manjinom prema pravilima socijalnog distanciranja i visoku stopu zaraženosti u ortodoksnim jevrejskim zajednicama, prenosi Rojters.

"Molim vas, sada bez vjenčanja, bez masovnih okupljanja. Postoje gradovi u Izraelu u kojima će biti uveden policijski čas i koji će biti zatvoreni naredne nedjelje i koji će se suočiti sa ekonomskim, društvenim i ličnim poteškoćama", rekao je Gamzu.

On se obratio nakon što je "kabinet za koronavirus" izraelskog premijera Benjamina Netanijahua odobrio danas uvođenje karantina u takozvanim "crvenim gradovima", u kojima je visoka stopa zaraze koronavirusom.

Oko 30 zajednica, u kojima mahom žive Arapi ili pripadnici ortodoksne zajednice, već je stavljeno pod tu kategoriju.

U Izraelu je koronavirusom zaraženo 122.799 osoba, dok je 976 ljudi preminulo od posljedica ove infekcije.

Bonus video: