Ministar pravde SAD ispitivan zbog navodnog miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore

Sešns je najviši zvaničnik Trampove vlade koga je ispitao Milerov tim
54 pregleda 2 komentar(a)
Džef Sešns, Foto: Reuters
Džef Sešns, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.01.2018. 17:57h

Američki ministar pravde Džef Sešns ispitivan je četiri sata prošle nedjelje u okviru istrage specijalnog tužioca Roberta Milera oko mogućeg miješanja Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. godine, potvrdilo je danas američko ministarstvo pravde.

Miler ispituje moguće veze između Trampovog izbornog štaba 2016. i Rusije. Njegovo istraživanje se takođe vodi oko toga da li Trampovo djelovanje od kada je došao na funkciju, uključujući otpuštanje direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija, predstavlja ometanje pravde.

Portparol ministarstva odbio je da kaže o čemu se razgovaralo tokom tog ispitivanja.

Sešns je najviši zvaničnik Trampove vlade koga je ispitao Milerov tim.

On se smatra potencijalno važnim svjedokom pošto je Tramp prvobitno rekao da je otpustio šefa FBI Komija prošlog maja na preporuku ministarstva pravde.

Sešns se izuzeo iz istrage o Rusiji početkom marta prošle godine pošto je priznao da je imao dva ranije neprijavljena susreta s ruskim ambasadorom tokom Trampove predsjedničke kampanje 2016. godine. On je rekao da ne bi bilo prikladno da nadzire istragu kampanje koju je on podržavao.

Iako obavještajne službe i američki političari izgleda ne sumnjaju u to da je bilo miješanja Rusije u američke izbore, u vidu hakovanja podataka ili širenja lažnih vijesti, ni jedna istraga nije za sada dokazala namjernu saradnju između izbornog štaba Trampa dok je bio predsjednički kandidat i Moskve.

Bonus video: