Kina će do 2030. dominirati globalnim tržištem ofšor vjetroelektrana

Kineskom ofšor vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske firme, dok se strani igrači udružuju sa kineskim kompanijama kako bi postali dio te dugoročne značajne tržišne prilike

4261 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Globalni segment vjetroelektrana na moru ofšor vjerovatno će do 2030. rasti sedam puta, uglavnom zahvaljujući povećanju kapaciteta na tri glavna tržišta Kine, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Kina će predvoditi trio sa više od 25 odsto novih kapaciteta na moru do 2030. godine, zatim slijedi Velika Britanija sa 16 odsto i SAD 11 odsto, prenosi SEEbiz.

Kina je spremna da dominira, pokazuje analiza firme GlobalData.

Analiza otkriva da će Kina predvoditi globalni kapacitet od naredne godine pa nadalje, čineći više od 25 odsto globalnog instaliranog kapaciteta do 2030.

Očekuje se da će do 2030. globalni kapacitet vjetroelektrana na moru nadmašiti 203 gigavata (GW), a najveći doprinos tome daće Kina, 41,6 GW, Velika Britanija 27,5 GW i SAD 18,9 GW.

Kina ima izuzetan potencijal vjetra s procjenom iskoristivog kopnenog potencijala od 2,4 hiljade GW i 600 GW na moru.

Kineskom ofšor vjetroindustrijom trenutno dominiraju državne kineske energetske firme, dok se strani igrači udružuju sa kineskim kompanijama kako bi postali dio te dugoročne značajne tržišne prilike.

U kompaniji GlobalData navode kako je rastući apetit za širenjem zelene energije u energetkom miksu u zemlji odredio smjer za širenjem u kineskim neistraženim vodama te da bi, uz same benefite čiste zelene energije, rast u kineskom ofšor vjetroenergetskom sektoru trebao da otvori i velike mogućnosti zapošljavanja.

Oni su podsjetili da je potrebno pojednostaviti postupke odobravanja projekata, izgraditi pouzdan lanac snabdijevanja i smanjiti činioce koji investitorima pružaju finansijsku neizvjesnost, kako bi to širenje ofšor sektora vjetroelektrana postalo stvarnost.

Bonus video: