Katar stao na stranu Turske, podrška ofanzivi u Siriji

Turska vojska je u subotu pokrenula masovnu operaciju u regionu Afrina na sjeveru Sirije, gdje je iz vazduha i artiljerijom bombardovala položaje kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG). U nedjelju je počela i kopnena ofanziva
1 komentar(a)
Katar, Foto: Shutterstock
Katar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2018. 11:54h

Katar je izrazio podršku turskoj ofanzivi protiv kurdskih boraca u Siriji, rekavši da Ankara želi da "očuva nacionalnu bezbjednost".

"Katar podržava mjere Turske za očuvanje nacionalne bezbjednosti poslije terorističkih napada na turskoj teritoriji", saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Turska vojska je u subotu pokrenula masovnu operaciju u regionu Afrina na sjeveru Sirije, gdje je iz vazduha i artiljerijom bombardovala položaje kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG). U nedjelju je počela i kopnena ofanziva.

Ankara te formacije optužuje da su sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana, organizacije koju Turska i njeni zapadni saveznici smatraju terorističkom, a koja od 1984. vodi gerilski rat protiv turskih vlasti.

Odnosi između Turske i Katara su značajno poboljšani tokom prošle godine, kada je Turska bila među zemljama koje su podržale Katar u sporu sa njegovim arapskim susjedima.

Bonus video: