OSUĐENO OSAM OSOBA

Saudijski sud donio presude : Niko za koga se sumnja da je naredio ubistvo Kašogija nije proglašen krivim

Nezavisnost suda takođe je dovedena u pitanje

11868 pregleda 1 komentar(a)
Kašogi, Foto: AP
Kašogi, Foto: AP

Državna televizija Saudijske Arabije kaže da su donijete konačne presude povodom ubistva kolumniste "Vašington Posta" i kritičara saudijske vlasti Džamala Kašogija, a njegova porodica je objavila da je pet osoba pošteđeno od pogubljenja.

Krivični sud u Rijadu donio je danas pravosnažne presude protiv osam osoba.

Sud je izrekao maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora za pet, jednom je izrečena kazna od 10 godina, a dva druga su dobila po sedam godina zatvora.

Sem toga, državna televizija Saudijske Arabije nije objavila podatke iz presuda Krivičnog suda u Rijadu protiv osmorice saudijskih državljana čija imena nisu objavljena.

Grupe za zaštitu prava i nezavisni istraživač UN su kritikovali suđenje, primijetivši da nijedan visoki zvaničnik niti bilo ko za koga se sumnja da je naredio ubistvo, nije proglašen krivim.

Nezavisnost suda takođe je dovedena u pitanje.

Prije ubistva, Kašogi je u kolumnama za "Vašington Post" kritički pisao o prestolonasljedniku Saudijske Arabije Mohamedu bin Salmanu.

Živio je u emigraciji u Sjedinjenim Američkim Državama godinu dana prije nego što je ubijen, dok je princ Mohamed nadzirao akciju u Saudijskoj Arabiji protiv aktivista za ljudska prava, pisaca i kritičara uloge te kraljevine u razornom ratu u Jemenu.

Kašogi je ubijen krajem 2018. godine u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Među onima koji su umiješani u ubistvo su jedan ljekar sudske medicine, obavještajci i službenici bezbjednosti i pojedinci koji su radili za kancelariju sudijskog prestolonasljednika. Prestolonasljednik je porekao bilo kakvo znanje o toj operaciji.

Preporučujemo za Vas