Varhelji i Palmer razgovarali o razvoju i pomirenju Srbije i Kosova

Evropski komesar za proširenje naveo je da je imao "odličan razgovor" s Vučićem

3647 pregleda 0 komentar(a)
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Oliver Varhelji i Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je danas u Berlinu razgovarao s visokim američkim zvaničnikom Metjuom Palmerom o ekonomskom razvoju i pomirenju Srbije i Kosova.

Varhelji je naveo da je s Palmerom, specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, razgovarao o "uzajamnom dejstvu sporazuma potpisanih u Vašingtonu i rada EU" na normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

"Razmatrali smo kako da radimo na implementaciji sa ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i pomirenja Srbije i Kosova", napisao je Varhelji na Tviteru.

Varhelji se jutros sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, a Palmer, koji je i zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, juče.

Evropski komesar za proširenje naveo je da je imao "odličan razgovor" s Vučićem koji ga je "informisao o njegovim važnim sastancima i sporazumima" potpisanim u petak u Bijeloj kući.

Dodao je da su razgovarali o daljem zajedničkom radu EU, Srbije i Kosova na osnovu dogovora iz Vašingtona.

Vučić i Hoti su se u petak u Bijeloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsjednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primjerak dokumenta nazvanog "Ekonomska normalizacija". Dokumenti se razlikuju samo u posljednjoj od 16 tačaka.

Sastankom Vučića i Hotija, u Briselu je danas nastavljen dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU.

Nedugo prije današnjeg sastanka, Vučić i Hoti su objavili zajedničku izjavu u kojoj između ostalog stoji da bi "nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu mogli da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa" dvije strane.

U zajedničkoj izjavi, Vučić i Hoti su se takođe "obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama".

Bonus video: