Etiopija odbacila arbitražu Svjetske banke zbog spora sa Egiptom o Nilu

"Etiopija neće prihvatiti zahtev Egipta o uključivanju Svjetske banke u pregovore tri strane o brani", rekao je Desalenj etiopskoj državnoj novinskog agenciji ENA
56 pregleda 1 komentar(a)
Hajlemarijam Desalenj Abdel Fatah El Sisi, Foto: Reuters
Hajlemarijam Desalenj Abdel Fatah El Sisi, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.01.2018. 17:46h

Premijer Etiopije Hajlemarijam Desalenj odbacio je arbitražu Svjetske banke zbog neslaganja sa Egiptom o gradnji etiopske hidroelektrane na rijeci Nil.

Desalenj je odbio prijedlog Egipta koji je u decembru pozvao Svjetsku banku da pomogne u rešavanju tenzija s Etiopijom zbog izgradnje brane na Nilu.

Egipat smatra da bi ta brana mogla da znatno smanji dio vodosnabdevanja te države, a u pregovorima o tom pitanju učestvuje i Sudan kroz koji Nil protiče ka Egiptu.

"Etiopija neće prihvatiti zahtev Egipta o uključivanju Svjetske banke u pregovore tri strane o brani", rekao je Desalenj etiopskoj državnoj novinskog agenciji ENA.

On je ocjenio da postoji mogućnost da tri zemlje same riješe sporove.

Premijer Etiopije posjetio je Egipat u petak, gde je razgovarao s predsjednikom te zemlje Abdelom Fatahom el Sisijem.

Predsjednik Egipta izrazio je razgovoru s premijerom Etiopije "izuzetnu zabrinutost" jer nema napretka u pregovorima povodom izgradnje velike etiopske brane na Nilu.

Gradnja te brane vredne pet milijardi dolara je u toku, a završeno je nešto više od 60 odsto radova.

Vlasti Etiopije navele su da brana na Nilu predstavlja "pitanje života ili smrti" za Etiopljane, a vlasti Egipta da je voda "pitanje života ili smrti" za egipatski narod.

Bonus video: