Kritičar ruandske vlade optužen za terorizam, nejasno kako je dospio u Ruandu sa lisicama na rukama

Rusesabagina je odbio svih 13 optužbi, rekavši da se neke ne kvalifikuju kao krivična djela i da je negirao optužbe kada su ga ispitivali ruandski istražitelji

4168 pregleda 0 komentar(a)
Rusesabagina na sudu, Foto: AP/Muhizi Olivier
Rusesabagina na sudu, Foto: AP/Muhizi Olivier

Kritičar ruandske vlade Paul Rusesabagina optužen je danas u Ruandi za terorizam, saučesništvo u ubistvima civila i formiranje oružane pobunjeničke grupe.

Rusesabagina je odbio svih 13 optužbi, rekavši da se neke ne kvalifikuju kao krivična djela i da je negirao optužbe kada su ga ispitivali ruandski istražitelji.

Rusesabagina (66) koji je bio inspiracija za film "Hotel Ruanda" zatražio je puštanje uz kauciju, pozivajući se na loše zdravstveno stanje zbog kojeg je tri puta bio u bolnici ove nedjelje.

"Zahtijevam da mi se odobri kaucija i uvjeravam sud da neću bježati od pravde", rekao je Rusesabagina.

Sud će o tome odlučivati u četvrtak.

Njegova porodica tvrdi da je on "kidnapovan" tokom posjete Dubaiju.

Ni njegovi advokati ni tužilaštvo nisu objasnili okolnosti pod kojima je Rusesabagina stigao u Kigali iz Dubaija.

On je iz SAD otputovao za Dubai, a zatim se misteriozno pojavio u Ruandi sa lisicama na rukama.

Sud u Ruandi je saopštio da je osumnjičeni uhapšen na međunarodnom aerodromu u Kigali, što je u suprotnosti sa ranijom verzijom policije prema kojoj je uhapšen po "međunarodnoj potjernici".

Predsjednik Ruande Paul Kagame u svom televizijskom obraćanju nagovijestio je da je Rusesabagina možda prevaren da se ukrca u privatni avion u Dubaiju koji ga je odvezao u Ruandu.

Njegovo hapšenje izazvalo je zabrinutost aktivista za ljudska prava koji su naveli da je to još jedan primjer represije ruandske vlade prema kritičarima koji nisu više u zemlji.

Rusesabagina je posljednjih godina živeo u Belgiji i SAD i žestoko kritikovao ruandskog predsjednika Pola Kagamea koji je, iako velikim dijelom zaslužan za razvoj i stabilnost Ruande posle genocida, optuživan i za ekstremni autoritarizam, uključujući progon neistomišljenika.

Rusesabagina je u vrijeme genocida 1994. spasao više od 1.200 ljudi koji su pobjegli u hotel kojim je upravljao.

Bonus video: