koronavirus

Kina pominje mogućnost vakcine u novembru

"Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljuči", rekla je zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti

7483 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta-AP
Ilustracija, Foto: Beta-AP

Vakcina za koronavirus mogla bi da bude spremna za širu javnost u Kini u novembru, rekla je jedna visoka zvaničnica u trenutku kada se vodi trka među laboratorijama širom svijeta oko izrade vakcine.

"Sadašnji napredak je vrlo zadovoljavaljuči", rekla je za nacionalnu televiziju CCTV epidemiologinja Vu Gudžen, zvaničnica kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, tijela kineskog Ministarstva zdravlja.

U intervjuu objavljenom sinoć Vu je rekla da bi potencijalna vakcina mogla da bude raspoloživa oko novembra ili decembra. U Kini je u toku izrada više vakcina, ali ona nije navela o kojoj je riječ.

Jedna potencijalna kineska vakcina, koju razvija laboratorija CanSino Bio u saradnji sa vojnim naučnicima dio je projekata koji su najviše odmakli.

Drugi kineski proizvođači su takodje u odmaklim fazama razvoja vakcine, kao što su kompanije Sinovak i Sinofarm. One su u Pekingu prvi put predstavile svoje doze protiv Kovida-19 prošle nedjelje.

Te dvije farmaceutske kuće se nadaju da će dobiti zeleno svjetlo za izlazak u prodaju prije kraja 2020.

Devet kandidata za vakcinu trenutno su u fazi tri ispitivanja u svijetu. Radi se o posljednjoj fazi probe na ljudima prije mogućeg izlaska na tržište.

Jednu od vakcina koja najviše obećava na svjetskom nivou izrađuje farmaceutski gigant Astra Zeneka sa prestižnim britanskim univerzitetom Oksford.