objavili konačan izvještaj

Predstavnički dom SAD kritikovao "Boing" i FAA zbog modela "737 maks"

U saopštenju "Boing" ističe da je poslije nesreće naučio mnoge teške lekcije kao kompanija

1541 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP Photo
Ilustracija, Foto: AP Photo

Komitet za transport i infrastrukturu američkog Predstavnikog doma uputio je kritike na račun kompanije Boing i Savezne vazduhoplovne uprave (FAA) zbog modela "737 maks", koji je prizemljen od marta 2019. godine, pošto je u dva smrtonosna udesa preminulo 346 ljudi.

U konačnom izvještaju, komitet u kome većinu imaju demokrate pronašao je brojne pogrešne korake navedene na skoro 250 stranica, prenio je Rojters.

"Boing" nije uspio u svom dizajnu i razvoju modela "maks", a FAA nije uspjela u nadgledanju "Boinga" i njegovoj sertifikaciji, kaže se u izvještaju, u kome su detaljno opisani problemi u dizajnu aviona i odobrenje vlade.

Revizijom je utvrđeno da padovi nisu rezultat pojedinačnog kvara, tehničke greške ili loše vođenog događaja, prenosi Tanjug.

Oni su bili rezultat niza neispravnih tehničkih pretpostavki inženjera kompanije "Boing", nedostataka transparentnosti menadžmenta kompanije i nedovoljnog nadzora FAA, navedeno je u izvještaju.

U saopštenju "Boing" ističe da je poslije nesreće naučio mnoge teške lekcije kao kompanija.

"Pokrenuli smo fundamentalne promjene u našoj kompaniji i nastavljamo da tražimo načine za poboljšanje", naveo je "Boing".

FAA je saopštila da će sarađivati sa poslanicima kako bi se primijenila poboljšanja utvrđena u njihovom izvještaju.

Ona dodaje da je usredsređena na unaprjeđenje sveukupne vazduhoplovne bezbjednosti.