OECD: Svjetska ekonomija u padu bez presedana zbog korone, ali ne u SAD i Kini

Ta organizacija je navela u izvještaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svijetu za 4,5 odsto ove godine - manje od pada od 6 odsto koji se predviđao u junu. Očekuje se da će se svjetska ekonomija oporaviti i porasti za 5 odsto sledeće godine, saopštila je ta organizacija

5635 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Svjetska ekonomija je pretrpjela pad bez presedana zbog pandemije koronavirusa, ali manji nego što se očekivalo posebno u Sjedinjenim Državama i Kini, objavila je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Ta organizacija je navela u izvještaju da se predviđa pad bruto domaćeg proizvoda u svijetu za 4,5 odsto ove godine - manje od pada od 6 odsto koji se predviđao u junu. Očekuje se da će se svjetska ekonomija oporaviti i porasti za 5 odsto sledeće godine, saopštila je ta organizacija.

Najnovije procjene OECD polaze od pretpostavke o lokalnim, sporadičnim slučajevima zaraze koronavirusom, koji će se rešavati lokalno, ciljanim mjerama, a ne potpunim karantinom koji je doveo do rekordnog pada BDP u mnogim zemljama u periodu od aprila do juna.

Pretpostavlja se i da će vakcina protiv Kovida-19 biti dostupna tek krajem 2021. godine.

OECD je prognozirao da će američka ekonomija ove godine pasti za 3,8 odsto, umesto pada od 7,3 odsto, kako je ranije bilo predviđeno.

Očekuje se da će Kina biti jedina zemlja u grupi od 20 najmoćnijih ekonomija koja će ove godine rasti - za 1,8 odsto umjesto ranije predviđenog pada od 2,6 odsto.

OECD je smanjio svoje prognoze za Indiju, Meksiko i Južnu Afriku.

Organizacija sa sjedištem u Parizu, koja savjetuje razvijene zemlje u vezi sa ekonomskom politikom, pozvala je vlade da sledeće godine ne podižu poreze ili smanjuju potrošnju kako bi se "sačuvalo povjerenje i ograničila neizvjesnost".

"Treba učiniti sve da se ojača povjerenje jer je ono ključno za oporavak", rekla je glavna ekonomistkinja OECD-a Lorens Bun na konferenciji za novinare.

Vlade posebno treba da nastave da pomažu ljudima da pronađu posao i podržavaju investicije, rekla je ona."Dakle, prva poruka koju želimo da pošaljemo je da ne ponavljamo greške iz prošlosti, ne povlačimo fiskalnu podršku prerano".

Bonus video: