"Američke mjere i politika maksimalnog pritiska ne vode računa o samom temelju međunarodnog prava"

Iran pred Međunarodnim sudom pravde: Američke sankcije uništavaju milione života

Predstavnik Teherana Hamidreza Oloumijazdi izjavio je pred Sudom da je ponovno određivanje sankcija očito kršenje sporazum prijateljstva iz 1955. između te dvije zemlje, koje diplomatske odnose nemaju već 40 godina

7497 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američke sankcije koje je Iranu ponovo odredio Donald Trump predstavljaju "poguban napor za gušenje iranske privrede  i uništenje miliona života", istakao  je Teheran u srijedu pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Sud koji zasijeda u Hagu ove sedmice  održava ročišta kako bi se odredilo je li nadležan za taj predmet koji je ICJ-u predao Iran tvrdeći da američke sankcije krše sporazum o prijateljstvu dviju zemalja, piša index.hr.

Odluka sudija o tom pitanju će biti objavljena naknadno.

Predstavnik Teherana Hamidreza Oloumijazdi izjavio je pred Sudom da je ponovno određivanje sankcija očito kršenje sporazum prijateljstva iz 1955. između te dvije zemlje, koje diplomatske odnose nemaju već 40 godina.

Vašington, koji je poništio taj sporazum, ocjenjuje da taj tekst nema veze s tim sporom i da se Iran na njega pozivao samo kako bi se odredila nadležnost ICJ-a, najvišeg pravosudnog tijela Ujedinjenih naroda.

"Američke mjere i politika maksimalnog pritiska ne vode računa o samom temelju međunarodnog prava", ocijenio je Oloumijazdi.

Sankcije stvaraju "probleme i patnje, među kojima i rekordan pad iranske trgovine, uz gotovo udvostručenje cijena prehrambenih namirnica i teške udarce na zdravstveni sistem", dodao je.

"Američkoj administraciji sada je jedino važno hoće li njene mjere uspjeti da unište iransku privredu i milione  iranskih života", nastavio je Oloumiyazdi.

Sjedinjene Države tražile su u ponedjeljak da ICJ odbaci iranski zahtjev za ukidanjem sankcije, ocijenivši ponašanje Teherana "teškom prijetnjom" za svjetsku sigurnost.

Predstavnici Vašingtona tvrde da ICJ nije nadležan za odlučivanje o postupku koji je Iran 2018. pokrenuo nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz međunarodnog sporazuma o Iranskom nuklearnom sporazumu, popraćen ponovnim  uspostavljanjem jednostranih oštrih sankcija Islamskoj Republici.

Teheran je prošle godine počeo da intenzivira svoje nuklearne aktivnosti nakon ponovnog uvođenja američkih sankcija.

Preporučujemo za Vas