čovjek koji je objavio Papire Pentagona

Uzbunjivač Danijel Elzberg svjedočio u korist Asanža

On je kazao da su depeše o ratovima u Avganistanu i Iraku, koje je Vikiliks objavio, pokazale da je tortura postala "normalizovana"

2321 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Elzberg, Foto: AP Photo
Danijel Elzberg, Foto: AP Photo

Jedan od najpoznatijih uzbunjivača u istoriji, Danijel Elzberg, svjedočio je danas u korist Džulijana Asanža pred sudom u Londonu, koji odlučuje o zahtjevu SAD za izručenje osnivača Vikiliksa.

Elzberg (89), koga mnogi smatraju zaslužnim za okončanje Vijetnamskog rata jer je 1971. iznio u javnost takozvane "Papire Pentagona", rekao je putem video veze da je poslije nekoliko susreta s Asanžom zaključio da dijele iste težnje, da osvijetle "veliki manjak transparentnosti" u krugovima donosilaca odluka u SAD, naročito kad je riječ o pitanjima rata.

On je kazao da su depeše o ratovima u Avganistanu i Iraku, koje je Vikiliks objavio, pokazale da je tortura postala "normalizovana".

"Američka javnost je hitno morala da sazna šta se rutinski radi u njihovo ime, i nije bilo drugog načina da to shvate nego neodobrenim iznošenjem podataka u javnost", naveo je Elzberg.

Američki tužioci su optužili 49-godišnjeg Asanža za špijunažu, u 17 tačaka, i za zloupotrebu računara, povodom objavljivanja tajnih vojnih dokumenata SAD od Vikiliksa prije 10 godina, uglavnom o ratovima u Avganistanu i Iraku.

Maksimalna kazna koju bi Asanž mogao da dobije je 175 godina zatvora.

Slično kao Asanžu, Elzbergu je suđeno po 12 tačaka optužnice za špijunažu, nakon što je medijima dao 7.000 stranica povjerljivih dokumenata američke vojske.

Prijetila mu je kazna do 115 godina zatvora, ali su optužbe odbačene 1973. godine zbog nedozvoljenog tretmana kojem je bio izložen.

Elzberg, koji je radio i u Stejt departmentu i u Pentagonu, rekao je da Asanž neće biti u mogućnosti da opravda svoje poteze ako bude izručen u SAD.

Dodao je da Asanž "ne može da dobije fer suđenje u SAD za ono što je prema optužbama uradio".

Preporučujemo za Vas