TREĆA FAZA naKRATKO BILA PAUZIRANA

Oksford potvrdio da je njihova vakcina bezbjedna

Izvršni direktor AstraZeneca Paskal Soriot rekao je ranije da nije jasno da li je učesnica koja je razvila bolest, imala stanje zvano poprečni mijelitis, tj. akutna upala kičmene moždine, nakon što su mediji to objavili kao moguću dijagnozu

10902 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Bolest ispitanice zbog koje je nakratko pauzirana treća faza ispitivanja vakcine protiv kovida-19, a koju je razvio Univerzitet Oksford i njihov farmaceutski partner AstraZeneca, vjerovatno nije izazvana samim davanjem vakcine, piše u dokumentima koje su dobili učesnici, a prenosi Blumberg.

Nezavisne bezbjednosne projere vakcine sprovedene su kada su dobrovoljci u oksfordskoj studiji razvili neobjašnjive neurološke simptome, navodi list, uključujući slabost udova ili “promijenjen osjećaj”, kako piše u informativnom izvještaju za učesnike koje je Oksford objavio na mreži, prenosi Nedeljnik.

“Nakon nezavisne istrage, smatra se da ove bolesti ili nijesu povezane s vakcinom ili nije bilo dovoljno dokaza da se sa sigurnošću može reći da su bolesti povezane s vakcinom ili nisu”, navodi se u pismu. “U svakom od ovih slučajeva, nakon razmatranja nformacija, nezavisni recenzenti su preporučili da se vakcinacija nastavi.”

Ovi detalji više otkrivaju o epizodi prijavljenoj prošle nedjelje poslije davanja vakcine u Velikoj Britaniji, kao i o podacima o bezbjednosti ispitivanja. AstraZeneca i Oksford nastavili su da se suočavaju s pitanjima o ovom događaju koji su sami prijavili javnosti, najavljujući pauzu u trećoj fazi ispitivanja i nezavisnu istragu, a njihova vakcina ostaje na čekanju u SAD, iako je u Evropi studija nastavljena. Ovo je prva indikacija o prirodi bolesti iz Oksforda, što je izazvalo široku zabrinutost zbog bezbjednosti vakcine.

Izvršni direktor AstraZeneca Paskal Soriot rekao je ranije da nije jasno da li je učesnica koja je razvila bolest, imala stanje zvano poprečni mijelitis, tj. akutna upala kičmene moždine, nakon što su mediji to objavili kao moguću dijagnozu. Direktor američkog Nacionalnog instituta za zdravlje Frensis Kolins rekao je pred komitetom Senata prošle nedelje da je ispitivanje zaustavljeno zbog problema sa kičmenom moždinom.

Ovo je drugi put da je osoba koja je učestvovala u studiji AstraZeneca razvila neurološke simptome, što je dovelo do pauze u istraživanju. Kompanija je navela da su nezavisni stručnjaci koji su pratili ispitivanje zaključili da dijagnoza nije povezana s vakcinom.