BOMBARDOVANJE AFRINA

Kurdske jedinice: U turskim napadima ubijeno sedam civila i tri borca

Turska je pokrenula operaciju "Maslinova grana" s ciljem da eliminiše kurdske jedinice u području Afrina
0 komentar(a)
Afrin, Foto: Reuters
Afrin, Foto: Reuters
21.05.2019. 13:04h

Deset ljudi je danas izgubilo život u turskom bombardovanju u oblasti sirijskog pograničnog grada Afrin, saopštile su jedinice sirijskih Kurda koje kontrolišu to područje.

"Ubijeno je sedam civila, među kojima jedno dijete, i tri borca, dvije žene i jedan čovjek", rekao je portparol jedinica za zaštitu naroda u Afrinu.

Turska je danas pokrenula operaciju "Maslinova grana" s ciljem da eliminiše kurdske jedinice u području Afrina.

Premijer Binali Jildirim je za sjutra, u zavisnosti od razvoja situacije, najavio početak kopnene ofanzive.

Dogan: Tenkovi na graničnom prelazu ka Siriji

Turska novinska agencija Dogan objavila je večeras snimke na kojima se vidi kako nekoliko vojnih kamiona sa tenkovima i drugim oklopnim vozilima prelazi granični prelaz u regionu pod turskom kontorlom uoči najavljene moguće kopnene ofanzive na kudrsku enklavu Afrin u Siriji.

Granični prelaz Ončupinar nalazi se u sirijskom gradu Azaz koji je pod turskom kontrolom, prenosi AP.

Turske kopnene snage sprovešće sjutra "neophodne aktivnosti", zavisno od razvoja situacije u provinciji Afrin u Siriji, saopštio je danas premijer Turske Binali Jildirim.

"Od sjutra, zavisno od razvoja situacije, naše kopnene snage će sprovesti neophodne aktivnosti", rekao je Jildirim, prenosi AP.

Turska vojska je danas započela operaciju "Maslinova grana", protiv kurdskih Jedinica za zaštitu naroda i drugih kurdskih organizacija u Afrinu, koje Ankara smatra teroristima.

Sirija je ranije saopštila da odlučno osuđuje tursku operaciju u gradu Afrin i poziva međunarodnu zajednicu da je odmah zaustavi, saopštilo je sirijsko ministarstvo spoljnih poslova.

"Sirija odlučno osuđuje brutalnu agresiju Turske u Afrinu, koji je neodvojivi dio teritorije Sirije. Ta agresija je samo novi korak u nizu turskih napada na suverenitet Sirije", navodi se u saopštenju.

TASS prenosi da je u saopštenju demantovana izjava turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da je Ankara pismenim putem obavijestila Damask o toku operacija u Afrinu.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi agresiju i preduzme neophodne mjere za njeno neodložno zaustavljanje", navelo je sirijsko ministarstvo.

Turska vojska je danas potvrdila da je pokrenula kopnenu i vazdušnu ofanzivu na sjeveru Sirije protiv kurdskih jedinica koje Ankara smatra terorističkim.

Operacija nazvana "Maslinova grana" počela je u 15.00 po srednjeevropskom vremenu.

Vojska je precizirala da će operacija "poštovati teritorijalni integritet Sirije" i da je zasnovana na turskim pravima u okviru međunarodnog prava.

"Oružane snage Turske su u regiji Afrin, na severu Sirije, sa ciljem uspostavljanja sigurnosti i stabilnosti na našim granicama u regionu, pokrenule ofanzivu 'Maslinova grana', kako bi neutralisali teroriste i da bi prijateljski i bratski narod u regionu oslobodili od njihovog pritiska i nasilja", navodi se u saopštenju koje je prenijela Anadolija. 

 Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da povlači svoje vojnike raspoređene u blizini sirijskog grada Afrina nakon što su turski avioni počeli bombardovanje kurdskih položaja u Siriji.

Ministarstvo je navelo da se "radi sprečavanja mogućih provokacija, zaštite života i zdravlja" operativna grupa Centar za pomirenje neprijateljskih snaga i vojne policije premješta iz Afrina u oblast Tel Adžar.

Tel Adžar nalazi se u takozvanoj "zoni deeskalacije" u Siriji koja je uspostavljena u septembru.

Jildirim: Vazdušni udari na kurdske položaje 

Turski premijer Binali Jildirim rekao je ranije danas da su turski avioni počeli bombardovanje kurdskih položaja u Siriji.

"Naše oružane snage su počele vazdušnu kampanju da bi uništile elemente Jedinica za zaštitu naroda", izjavio je Jilirim u govoru na televiziji.

Agencija Anadolija javlja da su u kurdsku enklavu Afrin istovremeno ušli borci proturskih pobunjenika.

Jedinice za zaštitu naroda (YPG) su kurdske paravojne formacije koje su u savezu sa SAD u borbi protiv Islamske države, ali ih Ankara smatra terorističkim.

Erdogan: Počela vojna operacija u Afrinu 

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije danas da je počela vojna operacija u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda.

Erdogan je rekao da će sljedeća meta biti sirijski grad Manbij, zapadno od Eufrata, koji su kurdske snage uz podršku SAD 2016. povratile od ekstremista Islamske države (ID).

"Operacija u Afrinu je de fakto počela na terenu. Poslije nje će slijediti Manbij", kazao je on.

Turska je nagomilala tenkove i trupe na granici, ali nema naznaka da su oni prešli u Siriju. Turska artiljerija je granatirala region, a turski zvaničnici su saopštili u subotu da je to odgovor na napade iz Afrina.

Erdogan je ponovo kritikovao SAD, navodeći da nisu održale obećanje da će natjerati kurske snage da napuste Manbij odmah nakon što su ga oslobodile od ID.

"Pošto nisu ispunjena obećanja vezana za Manbij, niko nema prava da kaže ni riječ", kazao je on.

Turska smatra jedinice sirijskih Kurda produženom rukom kurdskih pobunjenika u Turskoj i ranije je saopštila da će napasti njihovu enklavu Afrin. Turske snage su prethodnih dana gomilale trupe i tenkove na granici.

 Turska vojska je ranije saopštila da je gađala kurdske ciljeve na sjeveru Sirije. Meta su joj bili položaji Jedinice za zaštitu kurdskog naroda, glavne kurdske milicije u Siriji.

Kako navodi Frans pres, kopnena ofanziva djeluje neizbježno.

Turske snage su navele da su gađale kurdske položaje kao odgovor na akcije u sirijskoj oblasti Afrin.

Afrin je pod kontrolom kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom organizacijom.

U saopštenju se precizira da je turska vojska gađala skloništa ekstremista iz tri grupe - Radničke partije Kurdistana, Stranke demokratske unije i Narodnih zaštitnih jedinica. 

Visoko pozicionirani zvaničnik američkog Stejt departmenta izjavio je u petak da ukoliko se ispostavi da su navodi o turskom granatiranju sirijskog regiona Afrin tačni, to bi ugrozilo regionalnu stabilnost i ne bi pomoglo u zaštiti bezbjednosti turske granice.

"Ne vjerujemo da vojna operacija ide u prilog regionalnoj stabilnosti, stabilnosti Sirije ili zabrinutosti Truske za bezbjednost svoje granice", rekao je novinarima zvaničnik, kojeg Rojters ne imenuje.

On je naglasio da ima ograničene informacije o navodnim vojnim potezima Turske.

Neimenovani zvaničnik je rekao da je takva vrsta aktivnosti destabilizujuća. 

Turski ministar odbrane Nuertin Čanikli je prethodno izjavio da je njegova zemlja započela vojnu operaciju granatiranjem sirijskog regiona Afrin, koji se nalazi pod kontrolom Kurda.