OBJAVILO AMERIČKO MINISTARSTVO ODBRANE

Pentagon: Kina i Rusija nadmašuju opasnost od terorizma

Ministar odbrane SAD Džim Matis predstavio je danas u Vašingtonu novu strategiju u kojoj se navodi da suparništvo sa Kinom i Rusijom prijeti napretku američke vojske
73 pregleda 5 komentar(a)
Džim Matis, Foto: Reuters
Džim Matis, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.01.2018. 21:00h

Suprotstavljanje brzom rastu kineske vojske i rastućoj agresiji Rusije glavni su prioriteti u novoj američkoj vojnoj strategiji i nadmašuju opasnost od terorizma, objavilo je danas američko Ministarstvo odbrane.

Ministar odbrane SAD Džim Matis predstavio je danas u Vašingtonu novu strategiju u kojoj se navodi da suparništvo sa Kinom i Rusijom prijeti napretku američke vojske.

"Nastavićemo da vodimo kampanju protiv terorista, ali je suparništvo sa velikim silama, a ne terorizam, sada u fokusu nacionalne bezbjednosti SAD", rekao je Matis.

On je proglasio poraz Islamske države (ID) u Siriji i Iraku, ali je upozorio da ekstremisti ID i Al Kaida i dalje predstavljaju prijetnje širom svijeta.

Pentagon navodi da će rivalstvo sa Kinom i Rusijom zahtijevati nove investicije kako bi se američka vojska učinila spremnijom za rat.

Strategija pokazuje zabrinutost SAD zbog kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i pokušaja Pekinga da pojača politički i ekonomski uticaj širom svijeta. Nova strategija takođe pokazuje da su SAD zabrinute zbog "agresivnih vojnih poreza Rusije", uključujući Ukrajinu i miješanje u sukobe u Siriji, navodi agencija AP.

Preporučujemo za Vas