Snouden pristao da preda pet miliona dolara američkoj vladi

Snouden je prošle godine objavio knjigu “Trajno zabilježeno” i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbjednost

7447 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Edvard Snouden, nekadašnji pripadnik američke obavještajne službe (CIA), saglasio se da pet miliona dolara koje je zaradio od prodaje autobiografske knjige i govora koje je držao po svijetu preda američkoj vladi. Snouden je prošle godine objavio knjigu “Trajno zabilježeno” i time prekršio dogovor koji je sklopio sa CIA i Američkom agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Snouden je 2013. šokirao svijet kada je čovječanstvu otkrio da američka vlada u tajnosti prikuplja podatke o svakom telefonskom pozivu, poruci i mejlu.

U knjizi od koje je zaradio više miliona dolara, otkriva kako je američka vlada stvorila sistem masovnog nadzora.

Ovo nije prvi put da američka vlada novčano kažnjava bivše zaposlene za neovlašćeno curenje informacija.

I Džon Bolton, bivši savjetnik za nacionalnu bezbjednost, koji je objavio knjigu o predsjedniku Donaldu Trampu, suočava se sa sličnim pokušajem Ministarstva pravde da povrati zaradu od objavljivanja i prodaje knjige.

Snouden, koji trenutno živi u Rusiji, zaradio je više od četiri miliona dolara od prodaje knjige i autorskih prava. Njegovi govori, kojih je bilo više od pedeset, u prosjeku su plaćani po 8.000 dolara.

Advokat bivšeg saradnik NSA rekao je da dogovor koji je sklopljen između Snoudena i suda ne znači da američka vlada može odmah da oduzme njegov novac, jer on razmatra žalbu na prethodnu odluku suda o odgovornosti za objavljivanje knjige, prenosi RTS.

Bonus video: