navodno ima samoubilačke nagone

Asanž tvrdi da čuje glasove u zatvoru: "Ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe"

Psihijatar Kopelman tvrdi da kod Asanža "vrlo visoka opasnost od samoubistva ako bude izručen Sjedinjenim Državama"

6358 pregleda 0 komentar(a)
Vozilo sa bilbordom podrške Asanžu, Foto: AP Photo
Vozilo sa bilbordom podrške Asanžu, Foto: AP Photo

Osnivač Vikiliksa (WikiLeaks) Džulijan Asanž žalio se da u zatvoru čuje glasove i muziku, te da ima samoubilačke nagone, rekao je danas psihijatar Majkl Kopelman tokom ročišta na londonskom sudu koji razmatra američki zahtjev za njegovim izručenjem.

Kod Asanža postoji "vrlo visoka opasnost od samoubistva ako bude izručen Sjedinjenim Državama" koje mu žele suditi zbog objave stotina hiljada tajnih dokumenata, izjavio je Kopelman pred krivičnom sudom Old Bejli u Londonu. Taj je psihijatar dvadesetak puta razgovarao s Asanžom.

"Teška depresija"

On je spomenuo "tešku depresiju" i "psihotične simptome" Asanža, među kojima glasovne halucinacije koje ima u svojoj ćeliji u strogo čuvanom zatvoru Belmarš, blizu Londona. Asanž je ispričao psihijatru da je čuo glasove koji mu govore "ti si prašina, mrtav si, doći ćemo po tebe", prenosi Hina.

Psihijatar je rekao da će se Asanžovo stanje bitno pogoršati bude li izručen.

Asanžova partnerka, Stela Moris, takođe je rekla da se boji da bi se mogao ubiti. Oni imaju dvije male kćerke.

Džejms Luis, predstavnik američke vlade, rekao je da je moguće da je Asanž izmislio da čuje glasove i muziku.

Prijeti mu kazna od 175 godina zatvora

Asanž je uhapšen 2019. nakon što je sedam godina proveo u diplomatskom predstavništvu Ekvadora, gdje se sklonio nakon što je prekršio uslove puštanja na slobodu uz jemstvo, strahujući od izručenja u SAD koji mu na teret stavljaju ugrožavanje izvora američkih službi.

Britansko pravosuđe treba da odredi je li američki zahtjev za izručenjem u skladu s određenim brojem pravnih kriterijuma, posebno s poštovanjem ljudskih prava.

Asanž je optužen za špijunažu protiv SAD, gdje mu prijeti kazna od 175 godina zatvora jer je od 2010. objavio više od 700.000 povjerljivih dokumenata o američkim vojnim i diplomatskim aktivnostima, posebno u Iraku i Avganistanu.

Preporučujemo za Vas