Položen prvi od više od 102.000 kamenčića

Prijateljica Ane Frank položila temelj spomenika žrtvama holokausta u Amsterdamu

Svečano polaganje prvog kamena, na kojem je ugravirano ime holandske žrtve holokausta, najnoviji je korak u izgradnji holandskog memorijalnog spomenika, na kojem će biti navedena imena više od 102.000 Jevreja, Roma i pripadnika naroda Sinti, koji su ubijeni u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata ili koji su umrli na putu do logora

6215 pregleda 1 komentar(a)
Foto: AP Photo/Michael C. Corder
Foto: AP Photo/Michael C. Corder

Prijateljica Ane Frank, autorke dnevnika u kome je opisala svoje skrivanje zbog proganjanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata, položila je prvi kamenčić na novo spomen obeležje u Amsterdamu, u čast svim holandskim žrtvama holokausta.

Svečano polaganje prvog kamena, na kojem je ugravirano ime holandske žrtve holokausta, najnoviji je korak u izgradnji holandskog memorijalnog spomenika, na kojem će biti navedena imena više od 102.000 Jevreja, Roma i pripadnika naroda Sinti, koji su ubijeni u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata ili koji su umrli na putu do logora.

"Skoro da ne mogu da vjerujem, ali to se sada zaista dešava", rekao je Žak Grišaver, predsjednik holandskog Komiteta za Aušvic.

Položen je prvi od više od 102.000 kamenčića. Očekuje se da će poslednje kamenje, sa urezanim imenima, biti postavljeno na spomen obiljeležje u martu sledeće godine.

Opština Amsterdam izdala je dozvolu za početak izgradnje 2017. godine, ali su se građani pobunili protiv toga.

Holandski sud je prošle godine odbacio pritužbu grupe građana Amsterdama, koji su pokušali da spreče izgradnju pokrenuvši parnicu zbog veličine i lokacije planiranog spomen centra, kao i činjenice da bi 24 stabla trebalo da budu isječena i uklonjena tokom izgradnje.

Sud je saopštio da je planirani spomen centar u javnom interesu i da je to prevladalo nad interesima mještana.

Žaklin van Masen, koja je poznavala Anu Frank prije nego što su ona i njena porodica zarobljeni i poslati u nacistički koncentracioni logor, položila je kamen ugraviran laserom sa imenom, datumom rođenja i godinama Dine Frankenhuis, koja je ubijena sa 20 godina 4. juna 1943. u logoru Sobibor u Poljskoj.

Spomenik je dizajnirao poljsko-jevrejski arhitekta Danijel Libeskind, postavljen je u srcu istorijske jevrejske četvrti Amsterdama i činiće ga zidovi u obliku četiri hebrejska slova koja koja čine riječ koja se prevodi kao "U sećanje na".

Preporučujemo za Vas