Abas: U našem regionu ne može biti mira, sigurnosti, stabilnosti, suživota bez okončanja okupacije

Indirektno potvrđujući rastući zamor međunarodne zajednice od višedecenijskog sukoba Izraela s Palestincima, o čemu je mnogo puta do sada govorio na zasjedanjima Generalne skupštine UN, Abas je rekao: "Pitam se šta još mogu da kažem poslije svega što sam rekao u bezbroj prilika"

9139 pregleda 1 komentar(a)
Abas, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Abas, Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori
Ažurirano: 25.09.2020. 19:28h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je danas na međunarodnu konferenciju početkom sljedeće godine da bi se "pokrenuo istinski mirovni proces", i kritikovao nedavnu odluku dvije arapske zemlje da normalizuju odnose s Izraelom.

Indirektno potvrđujući rastući zamor međunarodne zajednice od višedecenijskog sukoba Izraela s Palestincima, o čemu je mnogo puta do sada govorio na zasjedanjima Generalne skupštine UN, Abas je rekao: "Pitam se šta još mogu da kažem poslije svega što sam rekao u bezbroj prilika".

U govoru video-vezom iz svog sjedišta u gradu Ramali, na Zapadnoj obali, Abas je rekao da su sporazumi potpisani u Bijeloj kući ranije ovog mjeseca, "kršenje principa pravednog i trajnog rješenja prema međunarodnom pravu".

Više od tri decenije Palestinci traže svoju, nezavisnu državu na Zapadnoj obali, u Gazi i istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Palestinci su odbili predlog predsjednika Donalda Trampa da se okonča sukob rješenjem kojim bi se favorizovao Izrael, i zvanično su prekinuli kontakte i sa SAD i sa Izraelom.

Tvrdeći da Vašington više nije pošten posrednik, oni zahtijevaju multilateralni mirovni proces, zasnovan na rezolucijama Ujedinjenih nacija i ranijim sporazumima.

Takođe su odbacili odluku Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina da normalizuju veze sa Izraelom, smatrajući to izdajom dugogodišnjeg arapskog konsenzusa da priznanja Izraela može biti samo u zamenu za teritorijalne ustupke Palestincima.

Nije bilo značajnih mirovnih pregovora Izraela i Palestinaca otkako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu došao na tu dužnost pre više od jedne decenije, a dvije strane su žestoko podijeljene oko suštinskih pitanja.

Umjesto pregovaranja s Palestincima, Netanjahu se usredsredio na izgradnju veza s njihovim prijateljima - arapskim, afričkim i azijskim zemljama.

U Izraelu se sporazum sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemljom bogatom naftom sa značajnim regionalnim uticajem, doživljava kao istorijski proboj koji bi mogao preobraziti Bliski Istok.

Izrael je poslije dogovora sa UAE zaustavio svoj plan da pripoji do trećine okupirane Zapadne obale, mada je rekao da to i dalje planira.

UAE su rekli da je sporazum s Izraelom otklonio neposrednu prijetnju rješenju izraelsko-palestinskog sukoba metodom dveju država i da je regionu pružio priliku za mir.

Ipak, Palestinci insistiraju na tome da bliskoistočni sukob neće biti riješen dok ne ostvare svoje težnje za nezavisnošću.

"U našem regionu ne može biti mira, sigurnosti, stabilnosti, suživota bez okončanja okupacije", rekao je danas Abas, govoreći pred tablom na kojoj je pisalo "Država Palestina".

"Nećemo se pokloniti. Nećemo se predati. Nećemo napraviti kompromis. I trijumfovaćemo", zaključio je palestinski vođa.

Bonus video: