predsjednik sad izvještaj nazvao lažnom viješću

Njujork Tajms tvrdi da Tramp nije plaćao porez tokom deset godina

Tajms tvrdi da je pregledao poreske prijave povezane sa Trampom i kompanijama koje su u vlasništvu njegove organizacije od 1990., kao i njegove lične prijave za 2016. i 2017. godinu.

11457 pregleda 81 reakcija 8 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: AP Photo
Donald Tramp, Foto: AP Photo

Donald Tramp platio je samo 750 dolara saveznog poreza na dohodak 2016. godine, godine kada se kandidovao za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, i prve godine u Bijeloj kući, piše Njujork Tajms, a prenosi BBC.

Novine - koje tvrde da su tokom dvije decenije pribavljale poreske podatke za Trampa i njegove kompanije - takođe kažu da u deset od prethodnih 15 godina uopšte nije plaćao porez na dohodak.

Evidencija otkriva "hronične gubitke i godine izbjegavanja plaćanja poreza", navodi se u tekstu.

Tramp je izvještaj nazvao lažnom viješću.

"Zapravo sam platio porez. Vidjećete čim moja poreska prijava bude završena - koja ​​je pod revizijom, već dugo je pod revizijom", rekao je novinarima nakon što je priča objavljena u nedjelju.

„Poreska uprava se prema meni ne odnosi dobro ... ponašaju se prema meni vrlo loše,“ kazao je.

Tramp se suočio sa pravnim izazovima zbog odbijanja da podijeli dokumente koji se tiču njegovog bogatstva i poslovanja. On je prvi predsednik od sedamdesetih godina prošlog vijeka koji svoje poreske prijave nije objavio javno, mada to nije obavezno po zakonu.

Tajms je rekao da su informacije u njihovom izvještaju "pružili izvori sa legalnim pristupom".

Izveštaj je objavljen samo nekoliko dana prije prve predsjedničke debate Trampa sa demokratskim rivalom Džozefom Bajednom i nedjeljama prije izbora 3. novembra.

Šta su ključne tvrdnje?

Tajms tvrdi da je pregledao poreske prijave povezane sa Trampom i kompanijama koje su u vlasništvu njegove organizacije od 1990., kao i njegove lične prijave za 2016. i 2017. godinu.

Navodi se da je predsjednik platio samo 750 dolara poreza na dohodak tokom 2016. i 2017. godine, dok u deset od prethodnih 15 godina uopšte nije platio porez na dohodak, „uglavnom zato što je prijavio da je izgubio mnogo više novca nego što je zaradio“.

Prije nego što je postao predsjednik, Tramp je bio poznat kao slavni biznismen.

Ali novine kažu da njegovi izveštaji Poreskoj službi (IRS) "prikazuju biznismena koji uzima stotine miliona dolara godišnje, a pritom nagomilava hronične gubitke koje agresivno zapošljava kako bi izbegao plaćanje poreza".

U javnoj prijavi, predsjednik Tramp rekao je da je zaradio najmanje 434,9 miliona dolara u 2018. Novine to osporavaju, navodeći da njegove poreske prijave pokazuju da je predsjednik umjesto toga otišao u minus, sa 47,4 miliona dolara gubitka.

Organizacija Tramo pridružila se predsjedniku u negiranju optužbi navedenih u izvještaju.

Pravni direktor kompanije Alan Garten rekao je za Tajms da se "čini da je većina činjenica, ako ne i sve, netačna".