Druga optužnica turskih vlasti za ubistvo Kašogija

Dvojica osumnjičenih suočavaju se s kaznama doživotnog zatvora zbog ubistva s predumišljanjem

5511 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Turski tužioci spremili su drugu optužnicu u vezi sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija 2018. godine u konzulatu u Istanbulu, imenujući šest saudijskih državljana kao optužene.

Kašogi, kritičar saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana, posljednji put je viđen u saudijskom konzulatu 2. oktobra 2018. godine, gdje je otišao po dokumente za vjenčanje.

Turski zvaničnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno iz zgrade, a posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

Dvadesetorici državljana Saudijske Arabije već se sudi u Istanbulu za Kašogijevo ubistvo.

Kako javlja CNN Turk, optužnica protiv šest osumnjičenih, uključujući dva radnika konzulata, poslata je sudu kako bi bila kombinovana sa glavnim slučajem, prenosi Tanjug.

Dvojica osumnjičenih suočavaju se s kaznama doživotnog zatvora zbog ubistva s predumišljanjem, a četvorica, koji su u Istanbul stigli između 10. i 11. oktobra 2018, optuženi su za uništavanje, prikrivanje ili neovlašćeno miješanje u dokaze, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sud u Saudijskoj Arabiji je početkom septembra ove godine donio konačne presude za osam osoba u slučaju ubijenog novinara.

Sud je petoro optuženih osudio na kazne od 20 godina zatvora u slučaju ubistva, a tri osobe su kažnjene zatvorskom kaznom u trajanju između sedam i deset godina.

Bonus video: