NA NJUJORŠKOM AERODROMU

Uhapšen bivši agent CIA, SAD sumnjaju da je radio za Kineze

Vjeruje se da je njegovo hapšenje povezano sa istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) iz 2012. godine o propaloj špijunskoj operaciji CIA u Kini
1 komentar(a)
CIA, Foto: Reuters
CIA, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2018. 14:55h

Bivši agent američke Centralne obavještajne agencije Džeri Čan Šing Li uhapšen je na aerodromu "Džon F. Kenedi" u Njujorku pod sumnjom da je neovlašćeno prikupljao i širio povjerljive podatke, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Li je, kako navodi BBC, za CIA radio od 1994. do 2007. godine, nakon čega je otputovao u Hong Kong, prenosi Tanjug.

Vojni rok odslužio je u SAD u periodu od 1982. do 1986. godine. Počeo je da radi u CIA 1994. godine, zadužen za tajne komunikacije, regrutovanje, rad sa agentima i doušnicima.

Vjeruje se da je njegovo hapšenje povezano sa istragom američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) iz 2012. godine o propaloj špijunskoj operaciji CIA u Kini.

Oko dvadeset doušnika CIA je ubijeno i uhapšeno u Kini 2010. godine u, kako navodi BBC, jednoj od najgorih katastrofa američke obavještajne zajednice.

Zvaničnici SAD za sada nisu sigurni da li je krivac "krtica" iz njihovih redova ili je u pitanju hakerski napad kojim su prikupljeni povjerljivi podaci.

Američki mediji navode da istražitelji za sada sumnjaju da je Li pomogao Kini.

Dokazi, međutim, još uvijek ne povezuju Lija sa Kinom, ali postoji osnovana sumnja, navodi BBC.

Preporučujemo za Vas