Novi udari na glavni grad Nagorno-Karabaha

Sirene za uzbunu odjeknule su u gradu oko 9.30 po lokalnom vremenu (7.30 po srednjeevropskom vremenu), neposredno prije nego što su se čule brojne eksplozije

12331 pregleda 3 komentar(a)
Stepanakert nakon napada, Foto: Reuters
Stepanakert nakon napada, Foto: Reuters

Novi udari poslije kojih su uslijedile eksplozije potresli su danas Stepanakert, glavni grad regiona Nagorno-Karabah gdje se vode sukobi između jermenskih separatista i azerbejdžanskih snaga, javljaju novinari agencije Frans pres.

Sirene za uzbunu odjeknule su u gradu oko 9.30 po lokalnom vremenu (7.30 po srednjeevropskom vremenu), neposredno prije nego što su se čule brojne eksplozije.

Azerjbedžanske vlasti su navele da su preduzele "mjere odmazde" poslije raketnih napada jermenskih separatista iz Stepanakerta.

Ministarstvo spoljnih poslov samoproglašene republike saopštilo je da se radi o raketnim napadima, prenosi ruska agencija Interfaks.

Posljednjih dana bilo je više ovakvih napada na glavni grad spornog regiona, zbog čega je stanovništvo primorano da se sakirje u podrumima i skloništima.

Od noćas u Strepanakertu nema struje.

Prema lokalnom ministarstvu spoljnih poslova azerjbedžanske snage su sinoć gađale zgradu elektrodistribucije.

U centru grada je razaranje ipak ograničeno, konstatovalli su novinari Frans presa prije nego što su nastavljeni udari jutros.

Sa druge strane azerjbedjžansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da "jermenske snage iz Kankendija (azerbejdžansko ime za Stepanakert) ispaljuju rakete na gradove Terter i Horadiz, u oblasti Fizuli".

"Azerbejdžanska vojska je preduzela adekvatne mjere odmazde prema neprijatelju", navelo je azerbejdžansko ministarstvo.

Novi sukob Jermenije i Azerbejdžana izbio je 27. septembra i najžešći je od 1994. godine kada je okončan rat dvije države.

Nagorno-Karabah je etnički jermenska enklava u sastavu Azerbejdžana koja je van kontrole Azerbejdžana od kraja rata 1994. godine. Obje strane imaju jako vojno prisustvo duž demilitarizovane zone koja odvaja region od ostatka Azerbejdžana.

Bonus video: