Civilizovana debata Pensa i Haris, najžešća rasprava oko pandemije koronavirusa

Pens je čvrsto branio način na koji Trampova administracija upravlja pandemijom koronavirusa koja je u SAD odnijela više od 210.000 života. S druge strane, upravljanje tom krizom Haris je osudila kao "najveći neuspjeh jedne predsjedničke administracije"

4193 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa debate, Foto: Reuters
Detalj sa debate, Foto: Reuters

Kandidati za potpredsjednika SAD, aktuelni vicešef države Majk Pens, iz vladajuće Republikanske stranke, i Kamala Haris, iz opozicione Demokratske partije, noćas su suočili stavove u televizijskoj debati, a najžešću raspravu vodili su oko pandemije koronavirusa.

Potpredsjednička debata koja se u SAD tradicionalno održava između tri televizijska duela predsjedničkih kandidata Republikanske i Demokratske stranke i uglavnom ne utiče na ishod izbora, ove godine je bila viđenija nego obično.

Veliki značaj vicešefa države poslije predstojećih izbora je posljedica starosti kandidata za predsjednika što potencijalno utiče na njihovu podobnost za to mjesto: kandidat Demokratske stranke Džozef Bajden (77) bi u slučaju pobjede postao najstariji izabrani američki predsjednik, dok je obolijevanje od koronavirusa dalo veći značaj i godinama predsjedničkog kandidata Republikanske stranke, aktuelnog šefa države Donalda Trampa (74).

U slučaju smrti ili nemogućnosti predsjednika SAD da obavlja funkciju, potpredsjednik automatski postaje šef države.

Birači ne glasaju posebno za potpredsjednika SAD, već će u slučaju Trampove pobjede na toj funkciji ostati Pens (61), a ako pobijedi Bajden, prva žena na nekoj od dvije najviše funkcije u državi postaće Haris (55), senatorka iz Kalifornije.

Noćašnja debata Pensa i Haris u Solt Lejk Sitiju, koju je moderirala urednica lista "Ju-Es-Ej tudej" (USA Today), Suzan Pejdž, održana je nekoliko dana pošto je Tramp izašao iz bolnice, gdje je liječen od zaraze koronavirusom.

Koronavirusom su zaraženi i brojni Trampovi saradnici.

Rasprava Pensa, bivšeg guvernera Indijane i radio voditelja, i Haris, nekadašnje javne tužiteljke, bila je, po ocjeni agencije Asošiejted pres, "znatno civilizovanija" nego prva debata kandidata za predsjednika 29. septembra.

Ta debata je bila haotična i obilježena ličnim uvredama, napadima i čestim Trampovim i povremenim Bajdenovim upadanjem u riječ sagovornika.

Pens je noćas čvrsto branio način na koji Trampova administracija upravlja pandemijom koronavirusa koja je u SAD odnijela više od 210.000 života.

S druge strane, upravljanje tom krizom Haris je osudila kao "najveći neuspjeh jedne predsjedničke administracije".

Potpredsjednik SAD je ocijenio da je "zemlja prošla kroz veoma izazovan period ove godine" i dodao da je Tramp od prvog dana epidemije "na prvo mjesto stavio zdravlje Amerike".

Haris, prva crna žena u potpredsjedničkoj debati, kritikovala je Trampovo konstantno umanjivanje opasnosti od koronavirusa, uz komentar da ne bi primila vakcinu ako bi je republikanski predsjednik prihvatio bez podrške zdravstvenih stručnjaka, prenosi Asošiejted pres.

"Iskreno, ova administracija je izgubila pravo da bude reizabrana zbog ovoga (odnosa prema pandemiji)", navela je Haris.

Oštre razmjene stavova bilo je i o pitanjima zaštite životne sredine, Vrhovnog suda SAD i rasizma, ali su sagovornici iskazali znatno više međusobnog poštovanja nego Bajden i Tramp prije osam dana.

Pens je povremeno prekidao Haris, ali ni nalik načinu na koji je Tramp to radio Bajdenu, potpredsjedniku SAD u vrijeme administracije Baraka Obame (2009-2017).

Haris, ćerka Jamajčanina i Indijke, osudila je ubistva Breone Tejlor u Kentakiju i Džordža Flojda u Minesoti i govorila o potonjim antirasističkim protestima koje Tramp opisuje kao "pobune".

"Nikada nećemo oprostiti nasilje, ali se uvijek moramo boriti za vrijednosti koje su nam važne. Ja sam bivša tužiteljka. Znam šta pričam. Loši policajci su loši za dobre policajce", kazala je Haris.

Pens je naveo da ima povjerenja u pravosudni sistem i odbacio tvrdnju da pripadnici bezbjednosnih snaga imaju predsrasude prema manjinama.

"Želim da svi vi koji svakog dana oblačite policijsku uniformu, znate da smo predsjednik Tramp i ja uz vas. Ne moramo da biramo između podrške policijskim snagama i podrške našim afroameričkim komšijama", rekao je potpredsjednik SAD.

Dvoje kandidata se sukobilo i oko poreza, tačnije, Trampovog odbijanja da objavi iznos poreza koji je platio, četiri godine nakon što je više puta obećao da će to učiniti.

"Njujork tajms" je krajem septembra objavio da je Tramp plaćao veoma mali iznos ličnog poreza na prihod i da ima stotine miliona dolara duga.

"Bilo bi zaista dobro da znamo kome predsjednik duguje novac. Ono što sigurno znamo o Džou (Bajdenu), jeste da ništa ne krije. On je pošten. S druge strane, Donald Tramp sve zataškava", kazala je Haris.

Pens je branio Trampa kao preduzetnika koji stvara radna mjesta i koji je platio više poreza nego što bi bilo pošteno, i odmah se osvrnuo na Bajdena.

"Ako postane predsjednik, Bajden će prvog dana povećati poreze", tvrdio je Pens.

Senatorka demokrata je rekla da je to "apsolutno netačno", navodeći da je Bajden "jasno rekao da neće povećavati poreze nikome ko zarađuje manje od 400.000 dolara godišnje".

Radi smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, Pens i Haris su tokom debate bili udaljeni četiri metara jedno od drugog i razdvojeni dvijema barijerama od pleksiglasa.

Postavljanje tih barijera tražila je Haris.

I Pens i Haris morali su da se uoči debate testiraju na koronavirus i da imaju dokaz da su dan prije duela, u utorak, bili negativni.

Kritičari su govorili da Pens ne bi trebalo da učestvuje u debati, jer je prošle nedjelje bio na skupu u Bijeloj kući s Trampom i drugima koji su u međuvremenu pozitivno testirani na korona virus.

Međutim, Pensov tim i ljekari insistirali su da na osnovu smjernica Centara za kontrolu i sprečavanje bolesti, on ne mora da bude u karantinu, navodi Asošiejted pres.

Predsjednički izbori su zakazani za 3. novembar.

Ankete 26 dana prije izbora daju jasnu prednost Bajdenu u odnosu na Trampa.

Bonus video: